Johan Perwe berättar om Correns bruna förflutna

Linköpings nazistiska förflutna lyfts fram i Johan Perwes bok "Bländad av brunt". Nu håller han ett föredrag och samtalar med Correns kulturchef Erik Jersenius om stadens och Correns bruna historia.

Johan Perwe

Johan Perwe

Foto: Privat

Historievetenskap2023-01-16 19:00

Den 18 januari håller Johan Perwe ett föredrag på Östergötlands museum. Han berättar om sin bok "Bländad av brunt – Nazismen och motståndet i Linköping 1933 – 1945" som beskriver en mörk sida av stadens historia. Sedan följer ett samtal mellan honom och Correns kulturchef Erik Jersenius om tidningens pronazistiska förflutna.

Johan Perwe tycker att det ska bli spännande och intressant att tala framför Linköpingspubliken. Men självklart känner han en viss nervositet över eventuella frågor kring boken.

– Jag lyfter ju fram vissa delar av personer som kanske inte är så smickrande, säger Johan Perwe.

Han förstår känsligheten kring ämnet men betonar vikten av att informera Linköpingsborna.

– Att ta del av den historiska och viktiga kunskapen är som en slags påminnelse om hur ett samhälle idag kan påverkas av att någon har monopol över informationen som kommer fram.

undefined
Johan Perwe

Denna påminnelse slår extra starkt i takt med den Iranska regimens våldsutövande, stormningen av Brasiliens kongress och Rysslands invasion av Ukraina. Anhängare och sympatisörer till dessa grupper rekryteras allt lättare via desinformation och vilseledande taktiker som sprids via media. På liknande sätt agerade dåtidens svenska pronazistiska tidningar som spred tysk propaganda under krigstiden.

Corren hade enligt boken ett avsevärt inflytande innan och under krigstiden. Under denna tid kunde mellan 24 000 och 36 000 läsare mötas av nyhetsrapportering som förskönade diktaturen i samband med återkomande antisemitiska uttalanden från skribenter såväl som chefer. Perwe tycker att det är viktigt att tidningar erkänner när de gjort fel.

– Det är jätteviktigt att man är transparent i alla sammanhang och att man hela tiden funderar och analyserar om man gjort rätt eller fel.

undefined
Bländad av brunt – Nazismen och motståndet i Linköping 1933 – 1945

I boken beskriver också Perwe det motstånd som fanns i Linköping.

– Det finns många exempel på folk som gjorde goda insatser. Många var till exempel kvinnor.

Majoriteten av motståndet bestod av kvinnor, vilket författaren understryker är viktigt att minnas. De som stod upp mot nazismen var helt vanligt folk och bestod av arbetare och engagerade ungdomar vars uppoffring var övervägande i kampen mot nazismen.

Föredraget kommer att hållas i Wallenbergssalen på onsdag kväll klockan 18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!