Han förklarar människans fixering vid snopp och snippa

Människans fascination för sex och penisar var stor redan på stenåldern. Snoppyxor var vanliga då. Arga män som våldtar och kidnappar för sexets skull har det funnits gott om genom tiderna, särskilt på vikingatiden. "Sex har alltid betytt mycket i vårt samhälle".

Jonathan Lindström, arkeolog och författare, till vänster. Elise Ottesen-Jensen och snippsnoppyxor till höger.

Jonathan Lindström, arkeolog och författare, till vänster. Elise Ottesen-Jensen och snippsnoppyxor till höger.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Historievetenskap2023-02-15 05:00

Det säger Jonathan Lindström – arkeolog, historiker och författare som gästar Linköping och Östergötlands museum i kväll. För att föreläsa om sex. 

Vad kan du berätta om sex som vi inte redan vet?

– Jag kommer att berätta om sexualitetens baksidor genom tiderna och om hur sex har påverkat Sveriges historia och hela vårt samhälle. Jag kommer också att prata om sex utifrån människovärde, men också om kuriosa kring detta. Som till exempel om den stora fixeringen vid könsorgan under stenåldern, vilket syns på utformningen av dåtidens yxor, säger Lindström.

undefined
Jonathan Lindström besöker Östergötlands museum och föreläser om sex på onsdag, klockan 17.30.

Nackänden på många stenålderns yxor som har grävts upp liknar en penis – en del av yxorna är också utformade som både snopp och snippa. Det tyder dock inte på att dåtida människor utövade sex jättemycket utan yxorna symboliserade bland annat fruktbarhet.

undefined
Snippsnoppyxa från stenåldern som vanligen kallas mångkantig yxa

Mycket av det som Jonathan Lindström ska föreläsa om finns i hans bok "Alla tiders sex" (2021).

Vilka baksidor av sex ska du prata om mer?

– Hur kom det sig att Sverige blev ett patriarkat för 4 000 år och hur det påverkade samhället? I hela 85 procent av världens historiskt kända samhällen har polygyni äktenskap förekommit, det vill säga en man hade flera fruar, vilket fick tragiska konsekvenser. Rika män hade kvinnor medan de andra inte hade några. Det skapade orättvisa, ett krigiskt samhälle och ledde till sexhandel. Även inom familjen var konsekvenserna dåliga – det fanns mindre resurser för varje ny kvinna och nytt barn.

När det finns många män utan kvinnor i ett samhälle leder det till bland annat kriminalitet, enligt Lindström. Trafficking är bara ett nytt namn för ett mycket gammalt fenomen, sexhandel, som var utbredd redan på bronsåldern. På vikingatiden åkte vikingarna till andra länder och "skaffade" kvinnor med hjälp av sina båtar och sina vapen.

undefined
Elise Ottesen-Jensen var en av de första som kämpade för rätten till sexualupplysning i Sverige. Istället för att jobba inom kyrkan som många andra i hennes familj började hon arbeta som journalist och engagera sig politiskt. Hon föreläste och delade ut preventivmedel i städer och byar över hela landet.

Utöver baksidor och vidrigheter som abortbegränsningar gav upphov till på 1800-talet ska Lindström berätta om Elise Ottesen-Jensen som introducerade preventivmedel i Sverige och hjälpte utsatta kvinnor till drägliga liv.

Det finns många paralleller till dagens samhälle. Kommer ditt budskap fram?

– Jag kan bara berätta hur det var förut och om människornas erfarenheter genom tiderna. När det finns en distans kan det vara lättare att lära sig av historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!