John Strandh jobbar sedan 2008 som filmfotograf och har arbetat med produktioner som "Jägarna" och "Fartblinda". Under andra halvan av förra året tillbringade han mycket tid i Norrland och spelade in tv-serien "Jägarna 2".
Vad var det roligaste som hände under "Jägarna 2"?
– Mycket var roligt, bland annat lyckades vi filma vissa nattscener med enbart ficklampor. Vi hade ett ganska naturalistiskt förhållningssätt till ljussättning, men det var en utmaning.
Hur var det att arbeta under restriktionerna?
– Det var svårt att jobba normalt och samtidigt hålla säkerhetsavstånd. Vanligtvis är det ett filmteam med ungefär 20 personer och skådisar i en trång lägenhet.
En person var anställd för att hålla "coronasäkerheten", det var nolltolerans mot förkylning och alla hade ansiktsmask.
– Det var alltid någon borta i produktionen. När en skådis blev sjuk, stod allt stilla några dagar. Det här var i augusti och virusspridningen var minimal, det hade inte gått att filma nu.
Hur har pandemin påverkat dig som filmfotograf?
– Jag är mer flexibel. Man har puttats över en kant, digitala verktyg har blivit mer accepterade såsom möten via zoom. Förarbetet innan en inspelning kan jag utföra var jag vill.
Han kommer från Gävle, bor tillsammans med sin sambo Jonna och två hundar i Stockholm och har ett fritidshus i Hästholmen.
Intresset för film föddes i gymnasiet när John gick samhällsvetenskaplig linje med medieinriktning. Det fanns en studio och tv-station på skolan där han gjorde tv-program och filmer. Han ville bli regissör. Studier i filmvetenskap på Gävle högskola ledde vidare till Stockholms filmskola, där intresset för filmfotografi föddes.
– Det fanns en viss längtan till något större och mer exotiskt än Gävle, men det var inte storstadslivet i sig som lockade. Jag hade tunnelseende första åren, gjorde min grej och höll enbart på med film.
Skolans undervisning var kvällstid och John jobbade som vaktmästare på dagtid. Under sista terminen började han sin resa mot filmfotograf och fick jobb som B-fotograf, den som ställer skärpan och har tekniskt ansvaret i fototeamet.
Hur är arbetet som filmfotograf?
– Otroligt roligt, kombinationen mellan grupparbete och egna snabba beslut passar mig bra.
Planeringsarbetet kring inspelningsplatser och filmens visuella stil görs tillsammas med regissör och scenograf.
– Jag utövar mitt yrke till fullo när vi ska få manuset att bli bilder.
John beskriver de olika förutsättningarna kring ekonomi och tid, exempelvis olikheterna i ett avancerat kostymdrama och en vardagsscen på ett café.
– Tiden är det viktigaste och att kunna göra det bästa av de resurser som finns, att kompromissa kreativt. Det är alltid ett antal minuter som ska vara klara varje dag.
Det är långa sammanhållna inspelningsdagar. Exempelvis var serien "Fartblinda" åtta episoder, 90 dagar i Riga och tio timmars filmning varje dag.
– Efter arbetspasset är det vidare genomgång av nästa dags scener, man hinner knappt sova. Det blir som ett undantagstillstånd.
Varför blev det Östergötland?
– Min sambo Jonna är från trakten. Jag har arbetat med hennes musikprojekt runt Omberg och Vättern, det kändes naturligt att köpa hus här. Vi letade efter ett mindre och lugnare sammanhang, det är härligare att vakna här än i Stockholm.
– Jag är född och uppvuxen på landet och jag har alltid längtat efter ett lugnare ställe att bo på.