Röhsska firar 90-årig förebild

För textilkonstnären och modeskaparen Maud Fredin Fredholm har själva arbetet - att sitta och rita - alltid varit det viktigaste. I sommar fyller hon 90 år. Nu firas hon av Röhsska museet med en utställning.

Göteborg2009-04-01 00:00

För textilkonstnären och modeskaparen Maud Fredin Fredholm har själva arbetet - att sitta och rita - alltid varit det viktigaste.

I sommar fyller hon 90 år. Det firar Röhsska museet genom en retrospektiv utställning fylld av starka färger och intensiva former.

Omfångsrik och färgsprakande. Det är två ord man tänker på när man ställs inför Maud Fredin Fredholms produktion av mönstrade tyger och klädesplagg.

På Röhsska museet i Göteborg visas allt från hennes tidiga skisser åt varuhuset Ferdinand Lundqvist från 1940-talet till satinklänningen Ginst från 1990. Men i huvudsak speglas de år som främst förknippas med Maud Fredin Fredholm. Det vill säga 1950-, 60- och 70-talen.

Förebild

Museets chef, Ted Hesselbom, ser Maud Fredin Fredholm som en inspiratör och en förebild. Inte minst för den yngre generation formgivare som i dag utbildar sig på Högskolan för design och konsthantverk, vägg i vägg med museet, där också Maud Fredin Fredholm studerade i slutet av 1930-talet.

Hon är ett bevis på att det sedan länge har skapats mode i Göteborg som också når internationell framgång. Det är inget nytt, säger Ted Hesselbom.
Doldis

Trots sina stora framgångar både i Sverige och utomlands är Maud Fredin Fredholm för många något av en doldis. Sin karriär startade hon genom att rita mönster åt den tidens Göteborgska motsvarighet till Nordiska kompaniet i Stockholm, Ferdinand Lundqvist.

Sedan följde en rad inredningsuppdrag i olika offentliga miljöer. Bland annat inredde hon restauranger, skolor, kyrkor, stadshus och till och med fartyg.

Jag fick inreda Lisebergs huvudrestaurang och jag har gjort över hundra ålderdomshem, säger Maud Fredin Fredholm och kallar själv sina verk för "nyttiga inredningar".
"Maud boutique"

Det ena ledde till det andra. När hon tog fram tyger till inredningarna skapade hon mönster som också lämpade sig väl för kläder. Klänningar, bussaronger, blusar och tröjor inlemmades i produktionen. Och snart fanns klädbutiken "Maud boutique" i en rad svenska städer.

Under flera decennier arbetade Maud Fredin Fredholm intensivt och tog fram två kollektioner om året. Varje gång med fem nya mönster i fem olika färgställningar.

Sin sista kollektion ritade hon 1995.

Jag tröttnade aldrig. Men nu när jag har blivit äldre ser jag så dåligt, säger hon.
Drivkraft

Inspirationen har Maud Fredin Fredholm hämtat från olika håll. Från naturen. Livet. Drivkraften är tydlig.

Det handlar om att allt som inte är vackert ska bli det, konstaterar hon.

På frågan om hon har någon egen favorit ur sin rika produktion svarar hon bestämt nej. Hon tycker om det mesta. Fast främst gillar hon själva arbetet. Eller rättare sagt resultatet av det.

Det är härligt och spännande med idéer. Att engagera människan och tvinga sig att tänka och fundera. Men mest tycker jag om när det är färdigt, berättar hon.

Fotnot: Utställningen öppnar den 1 april och pågår till den 27 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!