– Ja, det var när jag kom på henne som det lossnade, berättar Elin Boardy när vi träffar henne på bokmässan i hemstaden Göteborg.
Fascinationen för Robert Louis Stevensons äventyrsklassiker har funnits ända sedan hon som barn läste pappas 50-talsexemplar. Egentligen minns hon den inte som någon avgörande läsupplevelse.
– Jag föll för piraterna, kan man säga. Piratvurmen höll i sig och det roligaste med att vara författare är ju att man kan få användning för sina ibland ganska udda intressen i skrivandet.
Även om det är enbente piraten Long John Silver som är favoritkaraktären i "Skattkammarön" är det kvinnornas historia Elin Boardy vill berätta.
– Men allt finns ju där om man hittar ett annat perspektiv – den patriarkala världen, kolonialismen, klasskillnaderna... Att låta köksflickan Mary Jones skriva dagbok blev nyckeln.
Hon finns dock inte med i originalet, det gör däremot John Silvers mystiska mörkhyade hustru – men hon har inget namn. I Elins Boardys version har den starka Dolores Silver en viktig roll som Mary Jones matmor.
Men även om Elin Boardy vrider på perspektiven vill hon ändå att den som kan sin "Skattkammarön" ska känna igen sig.
– Där har jag haft stor hjälp av Urban Jarvid på Linköpings stadsbibliotek. Han har faktagranskat detaljerna i Stevensons universum, berättar hon.
Trots tre böcker som alla fått lysande recensioner är författaren Elin Boardy ganska okänd. På sin blogg Besattheten har hon en kort och kärnfull presentation av sig själv: Författare och bibliotekarie. Bäbismamma. Bollywoodfan. Diversebesatt.
– Tja, vad ska man säga mer... född och uppvuxen i Göteborg. Har gått tre år på skrivarlinjer i Skurup och Kungälv. Tog min bibliotekarieexamen 2008, samtidigt som jag debuterade med min första roman.
Elin Boardy har just kommit tillbaka till jobbet som ungdomsbibliotekarie i Lerum efter att ha varit föräldraledig och trivs än så länge bra med att ha författandet som hobby.
– Det är skönt att inte behöva känna någon ekonomisk press under skrivandet.
Det där med Bollywoodfan låter ju spännande. Vad kommer det sig?
– För drygt tio år sedan råkade jag hamna på en visning av den indiska filmen "Devdas" på Göteborgs filmfestival. Jag gillar dansen, de storslagna känslorna samtidigt som kärleken skildras otroligt kyskt. Så annorlunda mot det naturalistiska filmspråk vi är vana vid.
Sedan debuten har Elin Boardy kommit med en bok vart tredje år. Alla har kvinnoperspektiv men utspelar sig i olika tider och på olika platser i världen. Debutboken "Allt som återstår" är en bohuslänsk släkthistoria från början av förra seklet, "Mot ljuset" en berättelse om kärlek i Malaysia 1947 och "Mary Jones historia" ett 1700-talsäventyr.
Vart och till vilken tid tar du med oss nästa gång?
– Ja, jag vill ju egentligen vara nästan plågsamt förtegen med nästa bok, men den utspelar sig på medeltiden, så mycket kan jag säga. Just nu är jag inne i den mest lustfyllda fasen när alla infall får plats och vad sjutton som helst kan hända.
Adressen till Elin Boardys blogg är http://besattheten.blogspot.se/