Humorträff mitt i vårtan

Ens smak som barn och ungdom är ju inget man skyltar med i offentliga miljöer. Om man inte råkar ha varit nere med typ The Smiths och Tim Burton redan som tioåring, men vem har det?

FREDAGSKRÖNIKAN2012-05-11 09:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Särskilt gäller detta humor, som ju som bekant dessutom är en färskvara. Att större delen av Sveriges befolkning skrattade sig fördärvad åt "Jag heter Rulle. Jag kan tyska. Das rulle" och "Säg hej till publiken!" är både oroväckande och obegripligt, men ännu värre är vetskapen om att jag själv gjorde det. Min enda ursäkt är väl att jag var just tio år gammal.

Var jag tvungen att välja bland den mossiga 80- och 90-talshumorn för att säga vad som definierade den humor jag har i dag skulle jag önska att jag kunde säga att det var Killinggängets tidiga ironiska understatementsketcher. Men sanningen är att det är Galenskaparna & After Shave (blandat med en andel "Nakna pistolen" och en gnutta Monty Python). Och att jag fortfarande tycker att de är det roligaste vi har.

I dag görs det en massa bra svensk humor - intelligent, subtil och vågad. "Solsidan", "Mia & Klara", "Hipp hipp", "Grotesco" - lysande alltihop.

När det gäller att få mig att skratta högt inser jag ändå efter en stunds uppfriskande av minnet på Youtube att de står sig slätt mot Galenskaparna och After Shave. Ett gäng överspelande, lillgamla buskisgubbar som ramlar omkring i för små kläder, skelar och bräker på dialekt. Det känns på ytan inte så smart och 2012.

Det måste handla om att det ändå på sitt sätt är tidlös och begåvad humor. Claes Eriksson, Galenskaparnas motor, må vara en överspelets mästare, men först och främst är han en språkekvilibrist som få svenska humorister kan mäta sig med. Och vanlig, galen slapstick kan väldigt få människor motstå och är något som använts flitigt också av "finare" humorgrupper som Monty Python och Killinggänget.

Jag utbrister fortfarande titt som tätt i ett "Mitt i vårtan!" när det känns befogat, kan närsomhelst dra igång ett "Gissa den tredje" och använder gärna några av Rippes hoppsasteg vid kortare förflyttning. Och jag är långt ifrån ensam: repliker som "Han har fastnat i vinkelvolten" och "Hå och hej med farbror Frej" har blivit vedertagna, svenska metaforer som används helt fritt från ursprungskontexten.

Dock ska det sägas att grupperna inte direkt har åldrats med värdighet. GAS peakade kring 1990, och efter "Tornado" från 1993 har jag inte skrattat många gånger. Som tur är finns Youtube. Och vill du ta del av de geniala pärlorna på listan här intill är det bara att surfa in på vår facebooksida. Bosse kaka!