Fotovinnare sätter ljuset på det som sällan syns

På olika vis sätter de ljuset på det som sällan syns. Årets vinnare av Dokumentärfotopriset har utsetts av Arbets museum för 20.e gången.

Årets vinnare av Dokumentärfotopriset. Anna Rosling Rönnlund, David Lundmark och Ikram Abdulkadir. På fredagen fick de motta stipenidet på 25 000 kroor vardera.

Årets vinnare av Dokumentärfotopriset. Anna Rosling Rönnlund, David Lundmark och Ikram Abdulkadir. På fredagen fick de motta stipenidet på 25 000 kroor vardera.

Foto: Micke Pihlblad

Fotografi2021-10-16 11:00

David Lundmark får priset "för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren."

Ikram Abdulkadir får det "för sina briljanta möten i vardagen."

Anna Rosling Rönnlund "för sin lysande förmåga att visualisera data och statistik genom dokumentärt fotografi."

undefined
"Vardagsliv och perspektiv som inte alltid syns i media tecknas i ett nästan magiskt ljus. Ikram är en fotograf med stor potential och hennes arbete en inspirationskälla för både nutida och kommande generationer fotografer", är en del av motiveringen till Ikram Abdulkadir.

Alla får de ett stipendium om 25 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. 

– Det är kul att bli uppmärksammad. Speciellt för något man tycker om att göra, säger Irkam Abdulkadir som i sina bilder ofta skildrar vardagen för sin familj och sina vänner och det som började som en hobby är idag ett jobb som frilansfotograf.

– Där fotar jag mycket mode och reklamjobb, säger hon.

undefined
"Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext" står det i motiveringen till David Lundmarks pris.

David Lundmark är anställd fotograf på Dagens Arbete och hans bilder från arbetsmiljön på både svenska och utländska arbetsplatser har fått stor uppmärksamhet.

– Det var när jag började på Dagens Arbete som jag förstod hur mycket industrier det fortfarande finns i Sverige. Jag vill berätta om ett vardagsliv och visa de villkor som människor jobbar under, säger han.

Anna Rosling Rönnlund ligger bakom webbplattformen Dollar Street.

– Idén var att visa vad olika inkomstskillnader betyder för vanligt folk, säger hon.

undefined
"Dokumentära foton på vardagliga ting ger betraktaren en större förståelse för sig själv och sina medmänniskor i en global kontext. Anna inspirerar till hur det dokumentära fotografiet kan användas", heter det bland annat i motiveringen till Anna Rosling Rönnlunds pris (bilden är beskuren).

Med hjälp av fotografer från hela världen och genom att ta vanliga vardagsföremål och inredningsdetaljer - till exempel diskborstar, leksaker, tandborstar och spisar, toaletter och sängar - och sedan ordna dem efter inkomst blir inkomstens betydelse väldigt tydlig och pedagogisk. Det är inte den geografiska platsen utan inkomsten som avgör vilken spis någon har eller vad som är barnens favoritleksak

– Olika inkomster innebär olika lösningar. Det är lätt att bli exotiserande och hänvisa till kulturella skillnader men här blir det tydligt att människor använder den lösning de har råd med, säger Anna Rosling Rönnlund.

Det var 2001 som Arbetets museum delade ut det första Dokumentärfotopriset.

– Det är superkul att vi kunnat göra det så länge. Det är den dokumentära bilden av samtid, arbetsliv och vardagsliv som är vårt uppdrag, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

undefined
Årets vinnare av Dokumentärfotopriset. David Lundmark,Anna Rosling Rönnund och Ikram Abdulkadir. På fredagen fick de motta stipenidet på 25 000 kroor vardera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!