Fotografen Anette Nantell, ursprungligen från Linköping, har rest land och rike runt för att dokumentera den historiska massvaccineringen mot coronaviruset. Det började som ett vanligt nyhetsknäck för DN men blev till slut en fotobok fylld av uppkavlade ärmar och grimaserande ansikten i de mässhallar, kyrkor, hockeyarenor och drive-throughanordningar där svenska folket fått sina sprutor. Nu tilldelas hon Arbetets museums dokumentärfotopris.
När hon först kom till vaccinationsmässan i Stockholm för att ta fotografera, fick hon ett ganska abrupt nej av personalen, det fanns ju en patientsekretess att ta hänsyn till.
– Som fotograf blir man ganska sporrad av ett sådant nej. Jag kände direkt "vadå det här är ju jätteviktigt". Det är en historisk händelse som vi behöver dokumentera. Det vore skandal om den bara passerar i historien utan att visas på bild, säger Anette Nantell.
Hon fick till slut tillstånd och gjorde en bildserie till DN:s lördagsmagasin men kände sig inte färdig efter det. Under jobbet hade hon upptäckt att man i Sverige vaccinerar på väldigt speciella platser och blivit helt fascinerad av mobiliseringen. Därför fortsatte hon sitt tidsdokument.
Många av bilderna har en varm och humoristisk ton. Det är tjejer som vaccineras med munskydd över ögonen och skrattande familjer som vaccineras i bilar.
– Det finns så många andra fotografer som redan fotograferar den här mörkare sidan av samhället och världen. Jag känner att det är viktigt att även den positiva och hoppingivande sidan får synas i fotojournalistiken. Och att den inte negligeras som mindre viktig, säger hon.
Motiveringen till dokumentärfotopriset lyder "Resultatet är ett historiskt dokument av en ny vardag som präglade liv och arbete för miljontals svenskar. En vardag som i Anettes bilder inte alltid var nattsvart, utan som också innehöll kraft, värme, humor och hopp inför framtiden".
Syftet med priset är att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. Årets pris gick förrutom till Anette även till Krister Hägglund och Angelica Elliott. De får alla 25 000 kronor och 18:e november kommer de till Arbetets museum för att berätta om sina fotografier.
Anette är uppvuxen i Linköping och började sin bana som pop- och rockfotograf på Corren under 80-talet, innan hon började jobba för DN.