Spänningen är olidlig. "Rogue one: a star wars story" närmar sig sitt slut. Hjältinnan Jyn Erso haltar ut på en smal brygga, högt över planeten Scarifs yta. Och just då dyker ett av imperiets jaktskepp – en TIE-fighter – upp mitt framför henne . . . eller, nej förresten, det gör det inte.
Gissa om jag blir snopen.
Jag hade ju sett trailern för "Rogue one" hundra gånger. Jag hade ju sett den där TIE-fightern dyka upp mitt framför Jyn. Nu såg jag henne halta ut på bryggan – och fram till en kontrollpanel, där hon tryckte på några knappar. Ingen TIE-fighter syntes till.
När jag kom ut från biografen var jag omtumlad och mestadels nöjd (förstås, det är ju Star wars vi talar om här!). Men jag kände mig också lite lurad. Och det var jag nog inte ensam om.
Se på bilden här intill. Den är hämtad från trailern som spreds i somras. Den bilden låg i topp på den officiella hemsidan starwars.com med rubriken "Allt vi vet om Rogue one" hela den veckan när filmen hade premiär. Inte ens de som jobbar på Lucasfilm med att marknadsföra den egna produkten visste om att scenen var borta.
Snart dök det upp en video på Youtube med "alla scener vi såg i trailers men som inte kom med i filmen". Två minuter lång.
Tydligen gjordes delar av "Rogue one" om under hösten. Nya scener tillkom, andra förändrades. Sådant är inte ovanligt, men syns sällan lika tydligt.
Trailers som luras är ett elände.
Även inför "Star wars: the force awakens" (2015) hade vi sett på trailers, granskat dem i detalj och dragit slutsatser. Även då blev vi snopna. Bilder som redan hunnit bli ikoniska – som när Kylo Ren snubblar ut i snön och tänder sitt lasersvärd – fanns inte med i den färdiga filmen. Många av de mest fascinerande scenerna visade sig komma från en kort drömsekvens.
Det vanligaste problemet med trailers är att de avslöjar för mycket. Det som ska vara en aptitretare blir lätt en resumé av hela filmen.
Att trailern lurar publiken med scener som inte alls är med i filmen är ett nyare fenomen. Pixar gjorde reklam för "Råttatouille" (2007) med en falsk scen som var specialgjord för ändamålet. Disneys "Frost" marknadsfördes med en kortfilm där snögubben Olof och renen Sven halkar runt på en frusen sjö. Den visades till och med i Kalle Anka på julafton 2013. Men när "Frost" hade premiär på bio några veckor senare väntade vi förgäves på att få återse den scenen.
Med bioaktuella "Måste gitt" är det tvärtom. Trailern är en platt scen där Lena Endre ligger i sängen och läser Rinkebysvenska. Trots det såg jag filmen, som var en positiv överraskning och en vitaminchock för svensk film. Mycket sevärd!
En annan aktuell trailer hoppas jag verkligen ÄR fusk: "Blade runner 2049". Harrison Ford i t-shirt, Ryan Gosling i en gul dimma och några patetiska försök att plagiera de stilbildande miljöerna från riktiga "Blade runner" (1982). Jag hoppas att allt är lurendrejeri, från början till slut.