En orangutang som medvetet använder medicin, är det science fiction? Nej, faktiskt inte. Forskare på Sumatra observerade hur en orangutang framgångsrikt behandlade ett sår den fått i ansiktet, genom att systematiskt tugga på blad från en känd medicinalväxt och applicera växtsaft och mosade blad på såret, berättar TT som citerade tidskriften Scientific reports.
Nyheten kom några dagar innan det var premiärdags för "Kingdom of the planet of the apes". Vi bänkar oss med viss skepsis för att se den tionde filmen i serien, eller den fjärde sedan omstarten 2011, och blir helt golvade.
Berättelsen har nu klivit ett par hundra år framåt i tiden, sedan aporna gjorde revolution under ledning av chimpansen Caesar. Om honom vet den unge chimpansen Noah ingenting, men på sin resa möter han den vise och påläste Raka – en orangutang, förstås – som kan berätta om den mytomspunne frälsaren.
"Kingdom of the planet of the apes" har allt som en bra fantasyfilm ska ha: myt och äventyr, spänning, humor och starka karaktärer. När Noah blickar mot rymden i slutet anar man att cirkeln är på väg att slutas, och att Charlton Heston snart ska landa med sin raket – som i originalfilmen från 1968.
Apornas planet är grön och frisk. Den ödsliga öknen där Mad Max slåss för sitt liv är kanske en mer realistisk framtidsvision, och nästa vecka är det dags att återvända dit för femte gången.
George Miller, 79 år, berättar i "Furiosa: a Mad Max saga" (premiär 22 maj) mer om den dödsföraktande kvinnan som satt bakom ratten i "Mad Max: Fury road". Då spelades hon av Charlize Theron, nu gör Anya Taylor-Joy rollen som en yngre Furiosa. Halsbrytande action med en doft av fossilbränsle utlovas.
Det här är starten på blockbustersäsongen i USA, och därmed även i Sverige. Och det vankas fler gamla bekanta på biograferna i sommar.
Monstret i "Alien" gjorde entré samma år som Mad Max, 1979, och nu är det dags för sjunde avsnittet i serien. "Alien: Romulus" (premiär 14 augusti) berättar om ännu en rymdskeppsbesättning som upprepar alla välkända misstag. Den här gången är det Cailee Spaeny från "Priscilla" och "Civil war" som får erfara att i rymden kan ingen höra dig skrika.
Desto större risk att bli hörda har de stackars människorna i "A quiet place". I två filmer har vi sett Emily Blunt tassa runt barfota för att inte väcka monstren som tagit över Jorden. I "A quiet place: day one" (premiär 28 juni) får vi se hur allt började.
Will Smith och Martin Lawrence gjorde sin första "Bad boys" 1995 och i sommar är det dags för den fjärde: "Bad boys: ride or die" (premiär 5 juni).
Hur många filmer vi sett med Hugh Jackman som Marvel-hjälten Wolverine ids jag inte försöka räkna ut. I sommar fäller han ut klorna igen i "Deadpool and Wolverine" (premiär 24 juli).
Mer barntillåtet, men lika välbekant, blir det i "Dumma mej 4" (premiär 3 juli) och "Insidan ut 2" (premiär 17 juli).
Och om man inte har någon populär filmserie att följa upp, vad gör man då? Hittar man på något nytt? Nej, det vore ju för tokigt. I stället kan man leta rätt på den halvt bortglömda tornadofilmen "Twister" från 1996 och ge den fortsättningen "Twisters" (premiär 17 juli).
Ett par ensamkommande storfilmer är faktiskt också på väg.
Scarlett Johansson spelar PR-geni som ska rädda månlandningen 1969 i "Fly me to the moon" (premiär 12 juli). Den svenska publiken kanske orkar masa sig iväg från stranden för att se historien om Gyllene Tider i "Sommartider" (premiär 17 juli). Och Kevin Costner tar oss tillbaka till gamla pålitliga vilda västern i "Horizon: An american saga" (i två delar, 18 juni och 16 augusti).
Dessutom: Yorgos Lanthimos som gjorde "Poor things" är redan tillbaka med "Kinds of kindness" (28 juni) – en film som ser ovanligt normal ut för att vara gjord av den egensinnige greken.
Biosommaren 2023 dominerades av fenomenet Barbenheimer. Det är knappast något i sommar som ser ut att hålla samma klass. Kanske är det så att sommarens bästa film redan haft premiär.
"Challengers", som gick upp härom veckan, berättar om Art och Patrick som är bästa vänner och tennispartners. När de möter Tashi, spelad av Zendaya, blir båda blixtförälskade. 13 år och många komplikationer senare möts de i en avgörande match. Tennis har aldrig varit så här spännande och Zendaya träder fram som en fulländad femme fatale.
Se den nu, innan sommarfilmerna sveper undan den.