Polyamorös psykolog skapade biografernas sista hopp

Hon skapades av en psykolog som inspirerades av de båda kvinnorna han levde ihop med. Nu är hon de svenska biografernas sista hopp.

Gal Gadot spelar huvudrollen i "Wonder Woman 1984", som ska få biopremiär i december trots allt.

Gal Gadot spelar huvudrollen i "Wonder Woman 1984", som ska få biopremiär i december trots allt.

Foto: Clay Enos

Filmspaning2020-11-24 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hollywoodfilmerna har skjutits upp till 2021. När åttapersonersgränsen infördes beslutade Filmstaden att hålla stängt i fyra veckor. Då försvann alla svenska premiärer, och "Jönssonligan" offrades till en strömningstjänst.  

Bara ett hopp finns. Om Filmstaden kan öppna igen till jul finns bara en ny, stor film att visa: "Wonder Woman 1984"

Warner Bros meddelade i förra veckan att deras superhjältefilm trots allt får biopremiär i Europa 16 december. 

Det är så passande att just Wonder Woman får komma in i sista sekunden som en räddande ängel, precis som när hon gjorde entré i slutstriden i "Batman v Superman" 2016. Det var första gången hon spelades av Gal Gadot, som sedan återkommit i "Wonder Woman" och "Justice League" 2017. Hon var den första framgångsrika, kvinnliga superhjälten och "Wonder woman" av Patty Jenkins är den största kassasuccén med en kvinnlig regissör i filmhistorien. 

Man skulle önska att Wonder Woman kunde kliva in i verkligheten också, med sitt unika vapen "The lasso of truth". När hon fångar in sina fiender med sin gyllene lasso säger de sanningen. Med hennes hjälp kunde Donald Trump säga som det är till sina väljare: att han är världens sämsta förlorare.

Lasson har sin speciella förklaring. Wonder Woman är nämligen skapad av mannen bakom lögndetektorn: William Moulton Marston. Han var psykolog, författare och feminist. Han skapade seriefiguren Wonder Woman 1941, för att lansera sin vision av den idealiska hjälten. 

Inspirationen fick han av de två kvinnor han levde tillsammans med i ett polyamoröst förhållande: hans fru, psykologen Elizabeth Holloway Marston och deras elev Olive Byrne, en progressiv ung kvinna vars mor och moster var berömda feminister.

Det finns en film om deras liv och förhållande: "Professor Marston & the wonder women" som också kom 2017 men inte blev en lika stor succé som "Wonder Woman". Jag hittade den i en reakorg på Coop för 20 kronor. 

Filmen har gott om scener där de tre testar nya spännande varianter tillsammans, eller Marston får nya kinky idéer att använda både hemma och i serien. Men den handlar också om tre människors kamp för att få leva på sina egna villkor trots en fördömande omvärld.

Marston dog i cancer 1947. De två kvinnorna fortsatte leva tillsammans tills Olive dog 1990. Elizabeth levde till 1993. Hon blev 100 år. 

Deras skapelse, Wonder Woman, är odödlig.