Kanske kan "Dune" blir bra den här gången

Förra filmatiseringen blev en flopp – i dag har den nya versionen premiär. Men vad är egentligen "Dune"? Filmspanaren utreder.

"Dune" då och nu: Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i Denis Villeneuves nya film och Kyle MacLachlan i versionen från 1984 av David Lynch.

"Dune" då och nu: Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i Denis Villeneuves nya film och Kyle MacLachlan i versionen från 1984 av David Lynch.

Foto: Warner Bros/AP / UIP

Filmspaning2021-09-15 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sand, sand, sand så långt ögat når. I det ogästvänliga landskapet ligger skelettet av en väldigt stor orm. C-3PO vandrar mödosamt förbi utan att ta någon närmare notis om den, men en och annan science fiction-läsare hajade till när de såg "Stjärnornas krig" 1977: det där var ju en glimt av "Dune"!

I kväll, onsdag 15 september, är det dags att besöka ökenplaneten med de gigantiska sandmaskarna igen. Och kanske det blir bra den här gången. 

Boken av Frank Herbert gavs ut 1965 och är känd som ett av de mer avancerade världsbyggena i science fiction-genren. Herbert hade tänkt ut ett komplett ekosystem, och beskriver en interplanetarisk civilisation som är helt beroende av en råvara: den svåråtkomliga kryddan melange från ökenplaneten Arrakis.

Herbert intresserade sig för psykologi, maktspel, ekologi, religion och sinnesutvidgande substanser. Men han var ointresserad av att presentera en lycklig utopi – i böckerna om "Dune" finns ingen demokrati, men ett virrvarr av hierarkier, slutna sällskap och stridande fraktioner.

Det är en fascinerande värld att träda in i, och "Dune" har inspirerat George Lucas och många andra – inklusive Iron Maiden vars låt "To tame a land" bygger på boken. 

Men att filmatisera Herberts värld är inte lätt. Alejandro Jodorowski var på väg 1973, hans misslyckande har förevigats i en dokumentär.  

1984 var det David Lynchs tur. Hans film är delvis en fröjd för ögat – scenografi och kostym i "Dune" är fortfarande från en annan värld. Men berättartekniskt misslyckades Lynch. Att publiken får höra karaktärernas tankar blir både övertydligt och förvirrande. 

"Dune" blev ett misslyckande för David Lynch – men var samtidigt början till något annat. Huvudpersonen Paul, som drömmer sanndrömmar och kan förutspå framtiden, spelades av den unge okände skådespelaren Kyle MacLachlan. Lynch gav honom sedan huvudrollen i "Blue Velvet", och därefter blev han den sanndrömmande Agent Cooper i "Twin Peaks".

I början av 2000-talet blev "Dune" tv-serie. Den sägs vara bättre, jag har inte sett den. 

Och i dag är det alltså Sverigepremiär för den nya filmversionen, regisserad av Denis Villeneuve som gjort de senaste årens mest intelligenta och estetiska science fiction-filmer: "Arrival" (2016) och "Blade runner 2049" (2017). Om någon kan lyckas med att göra Frank Herberts invecklade intriger och fascinerande fauna levande så är det han.