Därför får östgöten en Oscar på söndag

Ludwig Göransson från Linköping har på kort tid blivit en av Hollywoods hetaste kompositörer. Han har nyligen fått både svensk Grammis och amerikanska Grammys och i helgen kan han vinna filmvärldens finaste pris: en Oscar.

Foto:

Filmspaning2019-02-19 19:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Somliga människor säger att de aldrig lägger märke till musiken när de ser film. En del tycker att musiken stör. För andra är musiken en viktig och njutbar del av filmen – och ett sätt att bära med sig filmens stämning efteråt.

Komikern Anders Jansson ("Hipp hipp", "Starke man") berättade när han Sommarpratade för några år sedan om hur han älskade John Williams filmmusik. "Varje morgon i tre år, innan jag gick till gymnasiet, lyssnade jag på den här låten", sade Jansson och spelade ledmotivet till "Jakten på den försvunna skatten". En mycket klok strategi.

Själv brukar jag lyssna på John Williams i bilen, av samma skäl. Musiken från "Star wars", "Superman" och "Hajen" gör mig oövervinnerlig.

Kanske var det samma strategi som gav Ludwig Göransson modet att pröva vingarna i Hollywood? Den unge musikern från Linköping reste dit och pluggade filmmusik på universitet i Kalifornien. På söndag (måndag morgon, svensk tid) kan han få en Oscar för sin filmmusik till "Black Panther" – och han är bara 34 år gammal.

Jämför med Ennio Morricone som komponerat filmmusik sedan 1960. Det berömda ledmotivet till "Den gode, den onde, den fule" skrev han 1966. Först 2016 fick han en Oscar för årets bästa filmmusik – 87 år gammal.

Faktum är att jag tror Ludwig Göransson får sin Oscar på söndag. Här är några skäl:

1: Den främsta utmanaren fattas. Göransson var nominerad till en Golden globe, men den knep Justin Hurwitz för musiken i "First man". Hurwitz är inte nominerad till någon Oscar.

2: Politiken. I den hårt politiserade debatten i dagens USA står president Trump på den ena sidan och Hollywood på den andra, liberala sidan – mot rasism, polisvåld och murbyggen. Ludwig Göransson jobbar tillsammans med den svarte regissören Ryan Coogler, och tillsammans med den svarte artisten Childish Gambino som hade en hit med den samhällskritiska låten "This is America" förra året. "Black Panther" är den första superhjältefilmen med en svart huvudperson, och filmen blev årets största kassasuccé i USA 2018. Det spelar roll när Hollywood delar ut priser.

3. Musiken, förstås. Göransson har gjort ett både nyskapande och medryckande soundtrack. Han väver ihop afrikanska trummor med triumfatoriska fanfarer som spirar och växer i John Williams anda. Musiken gör Black Panther och hans stenhårda kvinnliga livvakter lika starka och självsäkra som Anders Jansson var när han gick till gymnasiet i Lund på 80-talet.

Men "Roma", då? Förväntas inte det mexikanska mästerverket vinna i alla kategorier? Jodå, med all rätt, men i filmmusikkategorin är den inte nominerad. "Roma" har allt – utom just musik. Märkligt nog är den bra ändå.