Hur gör man succé i sociala medier? Man blir så klart kompis med huvudalgoritmen. I den här filmen heter hon Jaaaaa!, har blått hår och en allmänt rivig framtoning.
Med hjälp av henne blir Röjar-Ralf en klickmagnet och uttråkade och 1980-talsnostalgiska kontorsarbetare världen över skrattar åt den gamla arkadspelshjältens fånerier. Varje lajk räknas och för Röjar-Ralf och Vanilja står mycket på spel.
De har smitit ut ur sin gamla spelarkad, via den sprillans nya fiberkabeln, för att köpa en ny ratt till Vaniljas bilspel Sockerkick på en auktionssajt. Annars riskerar hennes spel att skrotas för alltid. Röjar-Ralf, som trivs med arkadspelslivets trygga upprepning, vill tjäna ihop tillräckligt med pengar och åka tillbaka så snart som möjligt.
Men för Vanilja blir mötet med den nya sköna världen, och framförallt det plattformsbaserade bilspelet ”Slaughter race”, en ögonöppnare. Men vad händer med vänskapen med Ralf om hon stannar?
Själva internet, här skildrat som en fysisk plats, likt ett glimrande Oz med labyrintliknande kluster av byggnader som tornar upp sig över djupa gränder, är en fantastiskt rolig bekantskap. Längs ned finns gamla bluffannonser och blinkande klickbeten från internets barndom, ett och annat elakt virus och ingången till det läskiga darknet.
Högst upp tronar alla välkända gigantiska varumärken, inte minst Disneys, vilket resulterar i en fantastisk sekvens när Vanilja blir jagad av Star wars-stormtroopers och snubblar in i Disney-prinsessornas loge för en mycket rolig lektion i prinsesskunskap.
Allt är vitsigt, smart och snyggt, sådär som det brukar i animerad film av den här magnituden. Men mot slutet händer något mycket djärvt. Filmskaparna vågar ta upp internets baksida, hur lätt den bubbelbyggande kulturen där kan trigga våra egna osäkerheter och, framförallt, mata destruktiv manlighet på ett sätt som känns både äkta och obehagligt. Med en speltid på nästan två timmar blir tempot visserligen lidande vid det laget, men det känns modigt och relevant. (TT)