Prövning även för publiken

CC Everest

Jake Gyllenhaal. Från Brokeback mountain till Everest.

Jake Gyllenhaal. Från Brokeback mountain till Everest.

Foto: Jasin Boland

FILMRECENSION2015-09-25 05:55

Actiondrama

Regi: Baltasar Kormákur

I rollerna: Jake Gyllenhaal, Kiera Knightley, Josh Brolin

Åldersgräns: 11 år

När klättrandet på Mount Everest blev kommersialiserat i början av 1990-talet började tillströmningen av äventyrare med stora plånböcker. ”Everest” antyder kritiskt att många av dem som nu testar sina förmågor inte borde vara där alls. För en person med exakt noll äventyrslusta i kroppen är det provocerande svårt att förstå vad som lockar överhuvudtaget med syrebrist, iskyla, livsfarliga passager och snöstormar.

Men eftersom så många dog den där olycksaliga dagen i maj 1996 blir filmen faktiskt skamlöst gripande ändå.

Till ”Everests” försvar måste sägas att den också gör sitt bästa för att förklara varför folk lockas av att bestiga berget.

Det isländska registjärnskottet Baltasar Kormákur (”2 guns”) greppar tag om skönheten uppe på vidderna och beskriver en aktivitet som kräver total närvaro, långt ifrån vardagens mer nyanserade tillvaro.

Nej, det är inte jättekul att se på film men det uppvägs av att miljöerna blir extra tjusiga och svindlande obehagliga i 3D.

Skådespelarna då? Idel stjärnor som Jake Gyllen-haal, Josh Brolin och Keira Knightley, hamnar raskt i skymundan av den verkliga huvudpersonen, berget självt. Dels rent praktiskt eftersom de till stora delar är väl dolda bakom lager på lager av funktionsmaterial. Dels är det ett stort persongalleri i omlopp uppe på berget. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!