Efter tio år av enormt hårt arbete i Marvel-fabriken, som startade med ”Iron man” (2008), har vi nu nått ett spännande stadium i superhjältebolagets historia. Efter en serie lustfyllt äventyrliga fullträffar, som de två första ”Avengers”-filmerna, ”Guardians of the galaxy, ”Thor: Ragnarok” och den senaste toksuccén ”Black panther”, är såklart hajpen enorm inför denna crossover-gruppträff.
Och inledningsvis är det kittlande att se Black Widow hänga i Wakanda, Thor assisteras av Mini-Groot (som blivit tonåring) och Tony Stark munhuggas med Dr Strange i den gemensamma kampen mot ärkeskuren Thanos. Han är som bekant ute efter att lägga beslag på alla sex ”infinity”-stenar och därmed uppnå sitt fascistoida mål om att utrota hälften av universums befolkning med en fingerknäppning.
En sak måste sägas direkt: Marvel tar ett nytt steg här, rakt in i ett dystrare tilltal och händelseförlopp. Det är modigt, rentav lite omskakande, men detta är den första delen av två (den fjärde Avengers-filmen kommer 2019), vilket gör det svårt att egentligen dra några tvärsäkra slutsatser om riktningen, eftersom storyn inte är färdigberättad ännu.
Det finns säkert de som uppskattar svängen in i mörkare territorier. Och kanske är det helt nödvändigt att göra något nytt efter ett decennium av humoristiska och lättsmälta filmer där ordningen återställs på klassiskt vis i slutet. Men något fundamentalt har ändå gått förlorat, i alla fall för oss som ser fram emot en dos ”Wakanda forever”-eufori. Joss Whedon var skicklig på att jonglera både det stora, episka med det känslomässiga finliret och samtidigt trycka in perfekt levererade oneliners i sina två ”Avengers”-rullar.
När nu Russo-bröderna, som har ”Captain America”-filmerna som tidigare Marvel-meriter, har tagit över stafettpinnen misslyckas de med den viktigaste uppgiften: Att ta de väletablerade delarna och göra helheten till något större.
Självklart fläskas det på med enorma visuella effekter, ett myller av miljöer och storslagna superkrafter skapade i en dator. Men precis som Bruce Banner, som förgäves försöker få igång sin Hulk (som likt värsta sortens impotens bara vägrar att göra sin grej när tillfället bjuds) kommer aldrig filmen igång och engagerar ordentligt. Det blixtrar till stundtals (speciellt i slutet) men med tanke på all dramatik som utspelar sig borde bottnarna och dalarna kännas betydligt mer. (TT)