I en av den moderna filmhistoriens kanske mest överraskande och härligt flummiga sekvenser drar Terrence Malik penseldragen tillbaka till förhistorisk dinosaurietid i familjedramat ”Tree of life” 2011.
I den här filmens bästa scen gör Stefan Jarl en liknande filmisk u-sväng. En bomb exploderar och färgar himlen svart, marken skakar och pojken i huvudrollen lägger sig på gräset och känner på vibrationerna i marken samtidigt som kameran sänker sig ned under jord (!) och visar upp maskar, stenar och bortglömda föremål ur olika faser av den mänskliga historien.
Det är ju roligt och skapat i bästa Malik-anda för att knyta ihop nutida mänskligt trauma och samtidigt peka på hur otroligt futtigt det är i det större perspektivet. Stefan Jarl jobbar över huvud taget mycket med vackra naturbilder, som för att kontrastera det mänskligt skapade elände som samtidigt pågår i ”Innan vintern kommer”.
Så långt allt väl. Men tyvärr envisas han också med att ha en seriös handling som, efter en enormt långdragen inledning, visar sig innefatta en utsatt familj om mamma (Eva Röse), pappa (Henrik Norlén) och barn (Wilhelm Abraham) i ett Sverige som är plågat av någon slags väpnad konflikt. Exakt vad som hänt i landet är oklart, vilket i sig inte spelar så stor roll, men det är knepigt att förstå riktigt vad som står på spel när tre beväpnade snubbar (Peter Andersson, Joel Spira, Valter Skarsgård) med generisk psykopataura uppenbarar sig vid familjens röda stuga med vita knutar.
Att familjen ska råka illa ut är visserligen solklart från första sekund men varför och vad som händer med dem efteråt verkar ha varit oviktigt att ta med i manus. Eller har man bara glömt att haka på filmens tredje akt? Några viktiga byggstenar för att få till en engagerande, begriplig film saknas onekligen här.
Det är synd på en intressant premiss, som ligger i tiden. Vår tids paranoia och oro, både i omvärlden och här hemma, har engagerat även Jesper Ganslandt (”Jimmie”) och Crazy pictures-kollektivet (”Den blomstertid nu kommer”) som kommer med varsin tolkning på temat ”svenskar i dystopisk nöd” senare i vår. Förhoppningsvis inser de att även om krig är ett förvirrande kaos så måste inte en film vara detsamma. (TT)