På ett föräldramöte nyligen gavs rådet att föräldrar inte bara ska fråga barnen hur dagen i skolan har varit. Nu för tiden måste man också fråga hur dagen på sociala medier har varit. Smart råd. Kontentan i ”Searching” är att det vore bra om föräldrar över huvud taget ställer frågor, riktiga frågor, till sina barn. Även om det kan vara obehagligt att höra svaren.
För är det en sak som pappan David Kim (John Cho) med gradvis växande obehag börjar inse när hans tonåriga dotter Margot (Michelle La) försvinner är att han egentligen inte har någon koll på vem hon är. Varken på nätet eller irl.
Med guidning av en lokal polis (Debra Messing) börjar den desperate David leta bland dotterns kompisar efter ledtrådar men ingen tycks veta var hon befinner sig.
Den här filmen bygger till stora delar på en gimmick; allting, precis allting, utspelas på en skärm. En typisk scen byggs av pappans huvud i ett datorkamerafönster samtidigt som vi får se honom läsa om fallet, som snart väcker mediernas intresse, eller gå igenom dotterns Facebook-kontakter, läsa gamla chattar, studera Youtube-klipp, scrolla Twitterkommentarer, ringa via Facetime, kolla videodagböcker eller mejl med olika bilagor.
Det låter kanske torrt men det är skickigt gjort och greppet håller nästan hela vägen in i den spännande upplösningen, värdig en pusslande mysteriesnickrare som Hans Rosenfeld.
Jo, ”Bron”-skaparens ande vilar över den här historien, som är full av luriga spår och några totalt osannolika men ändå kittlande vändningar. Upplevelsen är av typen att man någonstans långt bak i medvetandet har en röd lampa som blinkar om den uppenbara förklaringen, men eftersom det hela tiden händer så mycket på duken hinner man inte riktigt registrera det.
”Searching” är en sedelärande historia om vikten av verklig kommunikation i en tid av oavbrutet tjatter, förpackat i en digital berättelse som känns väldigt nutida och landar även känslomässigt. Introduktionen, med skapandet av Margots första egna profil på familjens dator, med tillhörande kalender och bildsamlingar genom barndomen, är nästan i klass med prologen i Pixars ”Upp”. (TT)