Mjau... Kattig som få – Catwoman är tillbaka!

En “kattig” sexsymbol och rivig antihjältinna. Med långt fler än nio liv har serietidningsnördarnas våta dröm och omöjliga kärlek blivit en populärkulturell ikon i sin egen rätt. I kväll är Catwoman tillbaka på vita duken i den nya storfilmen “The Batman”.

Eartha Kitt, Zoë Kravitz, Anne Hathaway och Michelle Pfeiffer har all spelat den förföriska mästertjuven Catwoman.

Eartha Kitt, Zoë Kravitz, Anne Hathaway och Michelle Pfeiffer har all spelat den förföriska mästertjuven Catwoman.

Foto: ABC Television/Filmstaden/Park Circus/AP

Film2022-03-02 06:44

Essä

Med sin Batman skapade amerikanerna Bill Finger och Bob Kane en outtömlig mytologi som genererat otaliga tolkningar och varianter i tidningar, tv-serier och filmer genom åren. Serietidningsskaparnas superhjälte hade funnits i rutorna i något år när de 1940 introducerades hans kvinnliga motvikt, “The Cat”, en graciös tjuv med förkärlek för det glimrande och riv i replikerna. Finger och Kane behövde henne för att göra serien sexigare och mer pulserande sensuell, att ge den annars så sterilt allvarsamme Batman lite liv, lust och längtan, en femme fatale han kunde tråna efter i en komplicerad hatkärlek. Catwomans (som hon kom att kallas) mer eller mindre omedvetna drivkraft var att få Batman att göra henne till en “snäll flicka”. Till skillnad från hans ärkefiende Jokern var hon inte någon psykopatisk seriemördare, men hade en lika komplicerad och svårfångad personlighet.

undefined
Jean Harlow 1933.

Catwoman modellerades efter 1930-talets stora sexsymbol, ”bad girl”-ikonen Jean Harlow, samt duons favoritskådespelerska Hedy Lamarr. Precis som katten var hon kylig, avståndstagande och opålitlig. Finger och Kane upplevde att katter var lika svåra att förstå sig på som kvinnor. 

undefined
Hedy Lamarr 1944.
undefined
Hedy Lamarr 1944.

De har senare bett om ursäkt för sin “sexism”, men Catwoman blev en karaktär som de kvinnliga läsarna kunde identifiera sig med. Efter att ha figurerat i tidningen i tio år fick hon till slut sin första bakgrundshistoria och fördjupade karaktärsbeskrivning. Det visar sig att Catwoman i själva verket är flygvärdinnan Selina Kyle som har förlorat minnet efter en krasch. Problemet är bara att hon långt senare avslöjar för Batman att det bara är en lögn, precis som med Jokern tycks hennes bakgrund alltjämt skiftande och svårgripbar, är hon ens på riktigt? I sin kamp mot Batman har hon ideligen fått möjligheten att döda honom, men alltid avstått för att fortsätta deras erotiskt laddade katt och råtta-lek. 

undefined
Catwoman så som vi känner igen från serietidningen.

Med tiden tog sig Catwomans kattlika natur sig ett konkret sexigt uttryck, med tajt kroppsstrumpa, spetsiga öron, sylvassa klor och snärtig piska. Men på 50-talet lyckades Batman till slut tämja henne och deras riktiga jag, Selina Kyle och Bruce Wayne, gifte sig och fick dottern Helena Wayne.

Catwoman ströks helt ur tidningen 1954 under den moralkonservativa våg som svepte över USA. Serietidningsbranschen bestämde sig för att tona ner våldet och sexigheten när serietidningsläsandet kröp allt lägre ner i åldrarna.

undefined
Lee Meriwether som Catwoman i filmen "Batman" från 1966.
undefined
Julie Newam som Catwoman i tv-serien "Batman" från 1966.

I mitten av det glada 60-talet upphörde självcensuren och Catwoman var tillbaka i serierutorna samtidigt som hon dök upp i William Doziers populära tv-serie “Batman” som började sändas 1966. Under seriens tre säsonger spelades hon av lika många “kattiga” damer, sångerskorna Julie Newmar och Eartha Kitt samt modellen Lee Meriwether.

undefined
Eartha Kitt som Catwoman i tv-serien Batman från 1967.
undefined
Eartha Kitt som Catwoman i tv-serien Batman från 1967.

Under 70-talet kom Catwoman vara Batman så trogen att hon till och med tog en kula och dog för honom. Men i början av 80-talet var hon tillbaka i tidningen i en ny skepnad, nu var Selina Kyle i stället offret i ett våldsamt förhållande och det förde henne in på brottets bana. 

Ett viktigt bidrag till Catwomans karaktärsutveckling gjorde den populäre serietidningsskaparen Frank Miller när han 1987 spann vidare på det nya socialrealistiska temat och återvände till Batman-mytens mörka rötter med albumet “Batman: År ett”, en milstolpe i serietidningskonstens historia. Miller tar steget fullt ut och gör Selina Kyle till en prostituerad. Hon arbetar som “dominatrix” åt den skrupelfrie hallicken Stan och ger män njutning genom att dominera dem med piskan. Tillsammans med den barnprostituerade Holly Robinson lämnar hon sexslaveriet bakom sig och för att försörja dem börjar hon stjäla från Gothams (staden där serien utspelar sig) rika iklädd en kattkostym. På så vis får hon snart Batman i hälarna. 

Flera andra serietidningsskapare skulle sedan fortsätta att utforska Millers nya Catwoman-karaktär och fördjupade sig i hennes förflutna som prostituerad och en barndomshistoria involverande självmord och alkoholism. En liten flicka utlämnad till barnhem och kringstrykande katter blir grunden för en kattlik mästertjuv. Ett annat spår är att hon skulle vara den oäkta dottern till Gothams maffiaboss Carmine Falcone. 

Catwoman blev med tiden en så populär att hon 1993 fick sin egen tidning där hon framstod som en internationell tjuv och prisjägare med minst sagt dubiös moral. Hennes oberäknelighet visar sig nu vara följden av en personlighetsstörning hon ådragit sig genom trauman från barndomens ungdomsvård. 

undefined
Michelle Pfeiffer som Catwoman i Tim Burtons film "Batman - Återkomsten" från 1992.

Catwoman har som nämnts också varit mycket populär i tv-rutan och på vita duken. Den flerfaldigt Oscarsnominerade Michelle Pfeiffer gjorde en oförglömlig Catwoman-tolkning i Tim Burtons film “Batman - Återkomsten” (1992). Hon spelar sekreteraren Selina Kyle som efter att ha blivit utsatt för ett mordförsök blir räddad av herrelösa katter och återuppstår som en psykotiskt hämndlysten kattkvinna. Pfeiffers Catwoman iklädd en gotisk lackdräkt i bästa Burton-stil blev så populär att det fanns långtgående planer att på att hon skulle få en egen film eller tv-serie. 

undefined
Michelle Pfeiffer som Catwoman i Tim Burtons film "Batman - Återkomsten" från 1992.

Projektet drog ut på tiden, men var grunden för fransmannen Jean-Christophe "Pitof" Comars film “Catwoman” (2004) där tidens stora stjärna Halle Berry gjorde en betydlig svagare insats. Det berodde inte så mycket på henne själv, manuset var alldeles för dåligt och Catwoman blev alltför lite femme fatale och alltför godhjärtad hjältinna för att bli intressant. 

undefined
Anne Hathaway som Catwoman i filmen i Christopher Nolans film "The Dark Knigt Rises" (2012).

Sedan dess har Catwoman dykt upp i “The Dark Knight Rises” (2012), den tredje delen i Christopher Nolans filmtrilogi om Batman. Där spelas hon av Anne Hathaway och är återigen en kattlik mästertjuv, förföriskt inleder hon ett lekfullt och retsamt förhållande med Batman/Wayne (Christian Bale) och berusar honom med sin mystiska och farliga skönhet. Hathaway återvände till rötterna och studerade framför allt Lamarrs skådespeleri för att ge sin Catwoman rätt karaktär och karisma. 

undefined
Zoë Kravtiz spelar Catwoman i nya filmen "The Batman".

I kväll får vi se vår favoritkatt på vita duken igen när Zoë Kravitz tar sig an rollen i Matt Reeves nya film “The Batman”. Nu har Selina Kyle blivit förvandlad till en nattklubbsvärdinna, knarklangare och tjuv som utmanar Batmans (Robert Pattinson) svartvita syn på världen. Återigen är Catwoman en mystisk femme fatale som med oklara motiv och dunkel historia är på jakt efter sig själv. 

undefined
The Bat and the Cat inleder sin katt och råtta-lek. Robert Pattison spelar Batman och Zoë Kravitz Catwoman i den nya filmen "The Batman".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!