Filmstaden: Inte konsekvent att vi får ta ansvaret

På onsdagen blev det klart: Filmstaden stänger sina biografer i fyra veckor. "Det är inte helt konsekvent att vi får ta ansvaret", säger marknadsdirektören Helena Eklund.

Filmstaden satsade hårt på trygghet medan smittan spreds på andra ställen i samhället. Nu stänger biografkedjan i fyra veckor.

Filmstaden satsade hårt på trygghet medan smittan spreds på andra ställen i samhället. Nu stänger biografkedjan i fyra veckor.

Foto: Jessica Gow/TT

Film2020-11-18 16:30

När regeringen gick ut i måndags med att publikgränsen sänks till åtta personer från 24 november sade statsepidemiolog Anders Tegnell i ”Studio ett” i Sveriges Radio att biograferna inte berördes. Det väckte ett hopp hos Filmstaden, som efter lite oklarhet släcktes av regeringen.

– Vi lever under oerhört tuffa omständigheter, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.

Hon är noga med att framhålla att det viktigaste är att bekämpa smittspridningen – men att restriktionerna slår hårt mot biograferna.

Filmstaden har hankat sig fram med högst 50 besökare per föreställning sedan de öppnade igen i somras. Eftersom det är distans mellan besökarna har de flesta salonger haft betydligt färre i publiken.

– Normalt är vi mitt uppe i vår högsäsong så här års. Det här är extremt kännbart ekonomiskt för oss och vi kan bara hoppas på ytterligare stöd, säger Helena Eklund.

Om smittan nu mest sprids i restauranger och köpcentrum, känns det inte orättvist att ni måste ta smällen?

– Om man ska jämföra så är det förstås inte helt konsekvent, det kan jag hålla med om, men det finns säkert en bakgrund till att man gör så här. Men om man verkligen skulle hårdra det är det förstås konstigt, säger Helena Eklund.

Hon framhåller att Filmstaden fått mycket positiv respons från publiken om att det känts tryggt i biograferna under hösten: det är en plats där man sitter tyst och stilla. Och även om det finns många möjligheter att se film hemma är längtan efter att gå ut och dela upplevelser med andra stor. 

– Det är ett djupt mänskligt behov. Att skratta tillsammans med en stor publik är något helt annat än att skratta ensam framför teven, säger Helena Eklund. 

Att de amerikanska storfilmerna skjutits upp under pandemin är ett annat bekymmer, men Helena Eklund framhåller att de lokala filmerna är väl så viktiga.

– Finland är väl snart enda landet där biograferna är öppna som vanligt, där har man haft väldigt fina publiksiffror för filmen om Tove Janssons liv, berättar hon. 

På fredag är det premiär för dokumentären om Greta Thunberg och skräckfilmen "Saint Maud". Fram till måndag 23 november kan man gå på bio, sedan hoppas Filmstaden kunna öppna igen 22 december. 

Svenska bio, som driver biograferna i Motala och Mjölby, fortsätter hålla öppet. Cnema i Norrköping avvaktar till torsdagen med sitt beslut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!