En epok går i graven: säg adjö till hyrfilmen

I början av 80-talet var den samhällets fiende nummer ett. Nu när hyrfilmen går i graven är det få som sörjer. Men det finns alternativ.

Hemmakväll är den sista butikskedjan som hyrt ut filmer i Sverige. Nu är det slut med det.

Hemmakväll är den sista butikskedjan som hyrt ut filmer i Sverige. Nu är det slut med det.

Foto: Fredrik Kylberg

Film2020-10-30 07:00

Hemmakväll är den sista kedjan som hyr ut filmer. Men 1 november är det slut. 

– Det tar två månader för oss nu att få ihop samma intäkt som vi fick på en dag när det var som bäst, säger Naser Lojeh som drivit Hemmakväll på Klostergatan i Linköping sedan 1998. 

Sedan toppåret 2014 har strömningstjänsterna konkurrerat ut hyrfilmen. 

– Jag är jätteledsen för det, men man måste följa med utvecklingen, säger Naser Lojeh som fortsätter att sälja köpfilm vid sidan av lösgodiset som är Hemmakvälls främsta inkomstkälla.

Videofilmen fick sitt svenska genombrott i början av 80-talet. En starkt bidragande orsak anses ha varit SVT-programmet Studio S som slog ner på videovåldet och utmålade "Motorsågsmassakern" som civilisationens undergång.

Under 80- och 90-talen gick det att hyra videofilm lite överallt i butiker och bensinmackar. Vhs-band ersattes av dvd-skivor i början av 2000-talet, samtidigt som vanan att ladda ner piratkopior blev utbredd. De senaste åren har strömmad film tagit över. Dels via tjänster man abonnerar på, som Netflix, HBO, Viaplay och Disney Plus, och dels via hyrbutiker på nätet, som SF Anytime. 

Finns det då inget alternativ kvar för den som inte kan eller vill strömma film? Jo: biblioteken.

– Intresset är jättestort, du kan se här hur många filmer som lämnats tillbaka bara i dag, säger bibliotekarien Lo Ek på stadsbiblioteket i Linköping och visar hyllan med allt från "Amadeus" till "Chernobyl" och "Doctor Strange".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!