Blade blev starten för 2000-talets superhjältefilmer

”Blade” blev startskottet för 2000-talets populära superhjältefilmer. I kväll visas klassikern på Filmstaden.

Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Foto: Filmstaden

Film2021-11-16 07:12

I den balkanska folkmytologin förekommer en slags mellanting mellan människor och vampyrer som kallas ”dhampirer”, ett ord med albanska rötter som betyder ”tanddrickare”. De blir enligt sägnen till när en manlig vampyr förför eller våldför sig på en kvinna och gör dem gravida. Dessa barn lär sedan i regel leva och växa upp bland vanliga människor, men är själva förstås högst ovanliga. Dhampirerna saknar skugga och har en mjuk gelélik kropp utan vare sig ben och naglar. De sticker också ut genom att de har överdrivet stora öron, tänder och ögon och har dessutom ibland till och med en liten svans. Eftersom de kan känna av närvaron av vampyrer specialiserar de sig ofta på att jaga sådana i människans tjänst. 

undefined
Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Balkans dhampirer inspirerade de amerikanska serieskaparna Marv Wolfman och Gene Colan när de i början av 1970-talet skissade fram karaktären Blade, en bifigur i skräckserien ”The Tomb of Dracula” (1972-1979). Blade blev så populär bland läsarna att han utvecklades och dök upp i andra serietidningar, som ”Spindelmannen”, innan han så småningom fick sin egen serie. 

undefined
Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

För knappt 23 år sedan förde engelsmannen Stephen Norrington ”Blade” från serierutorna till vita duken. Själv hade han sedan 1980-talet arbetat med att skapa masker och specialeffekter åt olika skräck- och science fiction-filmer som James Camerons "Aliens" (1986) och när han väl själv satte sig i registolen gjorde han det med bravur. I dagens penningvärde fick Norrington en knapp miljard kronor att skapa "Blade" för och filmen spelade in tre gånger så mycket. Rollen som Blade gick till den amerikanske skådespelaren och kampsportaren Wesley Snipes som hade inlett sin karriär med små roller i Anthony Yerkovichs omåttligt populära tv-serie ”Miami Vice” (1984-1989) samt i popkungen Michael Jacksons musikvideos. Under 90-talet hade han sedan etablerat sig som publikfavorit med huvudroller i filmer som komedin ”White Men Can’t Jump” (1992).

undefined
Wesley Snipes och N'Bushe Wright i Stephen Norringtons "Blade" (1998).

”Blade” (1998) inleds med att vi förs tillbaka till 1967. En gravid kvinna kommer in på akuten efter att ha blivit angripen och händelsen orsakar att hon föder för tidigt. Förövaren har bitit henne i halsen och hon avlider sedan på sjukhuset av en mystisk infektion. Hennes son växer upp och blir Blade, en hybridvarelse, som har vampyrens alla övernaturliga styrkor, men ingen av dess svagheter förutom begäret att dricka blod. Som vuxen man befinner han sig i Los Angeles där han mm nätterna för ett hemligt krig mot vampyrerna.

undefined
Skurken Deacon Frost (Stephen Dorff) och hans vampyrhejdukar i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).
undefined
Stephen Dorff som skurken Deacon Frost i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

”Blade” är ingen märkvärdig historia, dess storhet som film och klassikerstatus ligger i Norringtons visuella mod och det stiliserade serietidningsuttrycket som också kom att bli estetiskt stilbildande för de otaliga populära superhjältefilmer som kommit efter millennieskiftet. Men Norringtons uttryck var djärvare än det vi senare sett. Theo van de Sandes extrema kameravinklar, bisarra kostymer och scenografier, överdrivna skuggor och de snabba klippen mellan långa tagningar och extrema närbilder, skapar denna distinkta och numera välbekanta karaktär. 

undefined
Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Filmens soundtrack är något av ett tidsdokument, ett potpurri av 90-talets typiska rap-, rock och dansmusik och i birollerna dyker flera kända ansikten upp, countrysångaren Kris Kristofferson spelar Blades vampyrjagande mentor och fadersfigur Abraham Whistler och Udo Kier ser vi i rollen som ärkevampyren Gitano Dragonetti. 

undefined
Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Trots att Norrington förändrade vår syn på vampyrer och banade väg för 2000-talets populära superhjältefilmer genom den stora framgången med ”Blade” blev hans karriär kort, uppföljaren regisserades i stället av den mexikanske mästaren Guillermo del Toro och det egna försök att filmatisera Allan Moores seriebok ”The League of Extraordinary Gentlemen” 2003 blev ett fullständigt fiasko, både kritikermässigt och ekonomiskt. Sedan dess har Norringon nämnts i samband med otaliga filmprojekt, men har aldrig slutförd något. Det påstås att han nu sitter och bygger modeller och gör stop motion-filmer i sitt hus som ska ta upp emot tio år att slutföra. 

undefined
Wesley Snipes i huvudrollen som Blade i Stephen Norringtons klassiker "Blade" (1998).

Bortsett från de två uppföljarna till ”Blade” har inte heller Snipes sedan haft några särskilt märkvärdiga roller, men nu vid 50 års ålder vill han återuppstå som vampyrjägare, men det ser snarare ut som om det kommer bli en nyversion med en yngre förmåga i huvudrollen. I kväll kan vi hur som helst återse Snipes på vita duken när Filmstaden har den goda smaken att visa klassikern ”Blade”. 

Blade

Superhjälten Blade skapades av Marv Wolfman och Gene Colan 1973. Först var han bara en populär bifigur i serieförlaget Marvel Comics universum, men så småningom fick han en helt egen serie. Tre filmer har det också blivit om vampyrjägaren. Stephen Norringtons ”Blade” (1998) blev startskottet för Marvels populära superhjältefilmer under 2000-talet och den följdes av  Guillermo del Toros "Blade II" (2002) och David S. Goyers ”Blade Trinity” (2004). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!