Bion mitt i byn
För åtta år sedan digitaliserades Eklunda Bio. Det kostade en miljon kronor, en investering som många andra biografföreningar på landsbygden helt enkelt inte mäktade med. Utvecklingen har sedan blivit deras död, de biografer som inte klarade det nya tekniksprången har fått lägga ner. För Eklunda Bio har ny teknik däremot inneburit att fler filmer och livesändningar kan visas.
– Digitaliseringen har betytt allt för oss, konstaterar Åke Andersson, ordförande i ideella Byggföreningen Hemmet U.P.A som driver biografen.
Det var hans farfar Henrik Andersson som köpte en tomt i Bestorp 1912 i syfte att skapa en dansbana och en samlingslokal för Bestorparna. Han uppförde huset Eklunda 1913. Några år senare sålde han det till sågverket som drev verksamheten fram till 1953 och byggnadsföreningen som bildades av de många sågverksarbetarna i trakten tog sedan över huset. I Eklunda inrymdes då ett bibliotek samt en kombinerad teaterscen och biograf.
– I början var det mest omkringresande som visade filmer, därför vet vi inte vad som först visades här, säger Anders Karlsson, som nu sköter biografen.
Eklunda Bios drygt hundraåriga historia sträcker sig ifrån att visdiktaren och bondkomikern Skånska Lasse uppträdde där på 1910-talet till efterkommande årtionden av fester, kalas, amatörteaterföreställningar och spex. Biografen har hela tiden varit en samlingspunkt för Bestorparna.
Det första huset brann ner till grunden 1958, men det var inte den eldkänsliga filmen som tog eld utan branden startades sannolikt när elkablarna spändes så hårt i den 20-gradiga vinterkylan att det till slut slog gnistor om dem.
– Det var annars just för att filmen lätt började brinna som man byggde projektorrummen högre och avskilt från salongerna förr. De är därför biografer ser ut som de gör, säger Anders Karlsson.
Det nya Eklunda stod klart 1960 och verksamheten levde vidare. Under 80-talet genomgick föreningen en tuff period och hade svårt med att hålla värmen uppe i huset. Oljan var dyr så att pannorna först eldades med diesel och därefter med billig ytved. Sedan dess har det blivit mycket bättre, inte minst sedan digitaliseringen. Innan dess släpade Anders Karlsson runt på 20 kilo tunga filmrullar, nu skickas filmerna digitalt från distributörerna eller via satellit när livesändningar av operorna på Metropolitan i New York visas direkt i lilla Bestorp.
I dag har Eklunda Bio 96 platser och i genomsnitt 30 besökare per visning. Biografen går runt på att Linköpings kommun ger stöd och under pandemin har den också fått statliga kulturpengar för att överleva. Upptagningsområdet är stort, i Åtvidaberg finns sedan många år ingen biograf och så kommer det besökare från Linköping, Brokind och Bjärka-Säby. Under sommaren tredubblas Bestorps befolkning genom alla sommarstugorna i trakten och det gör förstås sitt.
– Det svåra för oss annars är marknadsföringen, vi har svårt att nå ut med att vi finns och får människor att upptäcka oss, säger Anders Karlsson.
Det är han som föreslår föreningen vad som ska visas och som medlem i Folkets hus och parker får biografen hjälp med filmdistributionen. Ett par gånger i veckan visas långfilmer och därutöver har de också livesändningar av opera och balett och dessutom kringresande teaterföreställningar. Något bibliotek finns inte längre i lokalen, nu får Bestorparna förlita sig på bokbussen som varannan vecka kommer från Linköping.
Disneys tecknade klassiker “Den lilla sjöjungfrun” (1989) och filmversionen av musikalen “Mamma Mia” (2008) har varit biografens stora publikdragare genom åren, annars kan Eklunda Bio stoltsera med att ha varit värd för den allra första visningen av “Arn - tempelriddaren” (2007), filmatiseringen av Jan Guillous böcker.
Under pandemin har biografen både dragit ner på platser och varit stängd i perioder, nästa helg öppnar den äntligen upp fullt ut igen och har dessutom uppgraderat sitt ljudsystem för att erbjuda en ännu bättre bioupplevelse.
Men hur blir det i framtiden? Likt många andra föreningsdrivna verksamheter kämpar de med att kunna göra ett generationsskifte. I dag har föreningen bara ett tiotal medlemmar och det är svårt att uppbåda engagemang för den.
– Det gäller att det kommer några som tar över, gärna här från trakten. Många berömmer oss för att vi håller på, men de går inte hit och tittar eller hjälper till, säger Anders Karlsson.
Själv har han i princip vuxit upp med biografen.
– Jag började riva biljetter här när jag var 14 år och sedan lärde jag mig projektorerna och att spela filmerna, säger Anders Karlsson.
Precis som många andra biografägare befarar han att pandemin skyndat på ett “hemmasittande” bland publiken. Men filmkonsten har precis som teatern från början skapats för att upplevas tillsammans med andra.
– Det blir väldigt bekvämt att sitta hemma i soffan och strömma film på storbilds-tv:n med bra surroundljud. Men här får du uppleva film utan att bli störd av mobiltelefoner och alla vardagsdistraktioner som du har hemma, säger Anders Karlsson.