Dansande robot väcker varma känslor

Den dansande roboten Alex väcker ömma känslor hos publiken. På måndag kommer den till Linköping för en föreställning på Dansens hus.

Dansaren Ludvig Daae och roboten Alex möts i scenkonstföreställningen "The most human" på Dansens hus i Linköping på måndag.

Dansaren Ludvig Daae och roboten Alex möts i scenkonstföreställningen "The most human" på Dansens hus i Linköping på måndag.

Foto: Chrisander Brun

Dans2019-11-23 09:55

Det är koreografen Robin Jonsson som har skapat scenkonstföreställningen ”The most human”, med stöd av Institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet. Den hade premiär i maj förra året och har varit på turné i Tyskland och Holland. På scenen finns vid sidan av roboten Alex den norske dansaren Ludvig Daae.

Nu är sällskapet ute på Sverigeturné.

Relationen mellan robot och människa är en angelägen fråga i en tid då allt fler arbeten kommer att kunna utföras av robotar. 

– Föreställningen gör publiken nyfiken, vi får väldigt många frågor, berättar Robin Jonsson. 

– En tanke med föreställningen är att man inte ska vara rädd för robotar och kunna hitta ett sätt att prata om de här frågorna. 

De båda dansarna, människa och robot, uppträder tillsammans och Robin Jonsson har eftersträvat en jämställd relation. När de dansar tillsammans, leker ordlekar och associerar ger det publiken möjlighet att få uppleva en social robot. 

En långt driven teknisk utveckling väcker filosofiska, existentiella och etiska frågor. Ser den mig? Vad är minne? Tankarna blir många.

Men Alex har också förmågan att beröra åskådarna känslomässigt.

– Väldigt många tycker att den är gullig och charmerande, den skapar empati. Den söker upp ansikten och tar ögonkontakt, folk känner att de blir sedda. Den håller också en Blade Runner-inspirerad, lite sorglig, monolog om liv och död (skriven av Malin Axelsson). Man förmänskligar roboten väldigt mycket och läser in intentioner, säger Robin Jonsson.

Med sin litenhet och sina stora ögon tenderar den också att slå an åskådarnas känslosträngar.

Robotens dans ser komplicerad ut, men att ge den koreografi är förhållandevis enkelt, enligt Robin Jonsson. Utöver olika program för rörelser har den sensorer på kroppen, vilka gör att den minns kroppspositioner. Koreografen kan därmed korrigera den fysiskt när han trycker på dess kropp.

Roboten Alex är inköpt från ett företag i Frankrike. Tidigare arbetade Robin Jonsson med en robot från Institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet, där han ofta har varit –  och mött stor generositet, betonar han.

– Robotutvecklaren Fredrik Löfgren har lärt mig allt jag kan, säger Robin Jonsson.

Föreställningen är inte enbart ägnad att väcka tankar om samhällsutveckling och robotars påverkan på tillvaron framöver.

– Många tycker bara att det är coolt, säger Robin Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!