Föreställningen är ännu i sin linda och repetitionerna pågår för fullt i Folkuniversitetes lokaler på S:t Larsgatan. För Matilda Larsson, Jessica Rezko och Niklas Fransson ligger fokus först och främst på att finslipa den del av föreställningen som ska visas upp på utbudsdagen Scen Galej i Norrköping i 11 oktoberDen färdiga uppsättningen av "Styvsystrarna - i skuggan av Askungen" ska ha premiär i under vårterminen 2019.
– Vi byter lite perspektiv och neutraliserar berättelsen. Ingen är tydligt god eller ond, säger Matilda Larsson.
Föreställningen riktar sig till yngre barn, 5-9 år i skola och förskola, och Folke Dansteater har utgått från ett skilsmässoperspektiv och leker med genusbegreppen.
– Det är inget vi säger rent ut men fokus ligger på relationen mellan systrarna. Det är missförstånd och deras olika erfarenheter, säger Niklas Fransson.
– Sagor är ju ofta väldigt svartvita. Vi försöker göra det mer verklighetstroget, säger Jessica Rezko.
I Folke Dansteaters version av Askungesagan är det två systrar som ser fram emot att träffa sin nya syster men det visar sig svårare än de trott att komma överens. Allt ställs på sin spets när den stora talangtävlingen kommer till stan och alla tre bestämmer sig för att delta. Eller "En jazzig dansberättelse om systerskap, samarbete och strävan efter framgång där det bara finns plats för en enda vinnare..." som Folke Dansteater själva beskriver handlingen.
Kostym, scenografi och rekvisita står Gustav Udd för. Inspirationen kommer bland annat från dataspelsestetiken steampunk och dess anakronistiska blandning av viktorianskt mode och retrofuturism från den tidiga industriella revolutionen. Musikaliskt fortsätter Folke Dansteater sitt samarbete med Östgötamusiken och föreställningens musik bygger på klassiska Gershwin-kompositioner.
– Vi har förmånen att ha sju musiker med oss på scenen och det är fantastiskt. De blir en del av berättelsen och varje musiker är en egen karaktär. Det är väldigt lyxigt, säger Matilda Larsson.
När det gäller dansklimatet i Linköping och Östergötland är de försiktigt positiva och där har Regional Dansutveckling påverkat utvecklingen positivt.
– Sen det drog igång tycker jag det gått framåt. Det skulle såklart kunna hända ännu mer men förutsättningarna för professionella projekt blir allt bättre, åtminstone när det är riktat till barn- och ungdomar. Det är trögare när det gäller en vuxenpublik, säger Jessica Rezko.