"Vad som sägs får vi aldrig veta"

Beslutsunderlag och handlingar publiceras inte på Boxholms kommuns hemsida. "Resurserna räcker inte", menar förvaltningen, men Irene Garperian (V) är kritisk.

Fullmäktige i Boxholm säger nej till insynsplatser i kommunens nämnder och till att publicera alla handlingar och beslutsunderlag på kommunens hemsida,

Fullmäktige i Boxholm säger nej till insynsplatser i kommunens nämnder och till att publicera alla handlingar och beslutsunderlag på kommunens hemsida,

Foto: Susanne Hasselqvist

Boxholms kommun2019-10-16 09:00

– Det är en fråga om öppenhet, säger hon, en grundpelare för det politiska arbetet.

Att alla beslutsunderlag och handlingar finns att läsa för alla på kommunens hemsida var kravet i en motion som behandlades av fullmäktige i måndags kväll.

Det är inte möjligt med nuvarande resurser, förklarar kommunens förvaltning i sitt beslutsunderlag. Idag skriver en webbredaktör ut protokollen efter sammanträdena och scannar in dem för att lägga upp dem på hemsidan. Att göra likadant med alla handlingar kräver alldeles för mycket resurser, menar förvaltningen.

– Att gå omvägen om att skriva ut dokumenten för att sedan scanna in dem är tidsödande, instämde Irene Garperian, men jag har undersökt hur andra kommuner gör. De allra flesta publicerar alla handlingar på nätet. 

– Boxholms förvaltnings arbetssätt är pinsamt – folk skrattar åt det. 

Ett nytt ärende- och diariehanteringssystem är på gång. När det ska införas är inte bestämt, skriver förvaltningen som menar att det är bättre att möjligheterna successivt ses över. Fullmäktige avslog också Garperians motion.

Men också de protokoll som redan publiceras fick kritik. På allmänhetens frågestund ifrågasatte Correns förre redaktör Karl-Johan Norén deras innehåll.

– Det kan stå "han eller hon yttrar sig". Punkt. Eller "Stefan Andersson svarar". Vad som sägs får vi aldrig veta. Vad är det för information? 

Här finns förbättringspotential, sa han, och detta instämde fullmäktige i. 

Också en motion om insynsplatser från Irene Garperian avslogs. Hon vill att de partier som saknar representant i kommunstyrelsen ska få delta i mötena.

– Vi vill vara med, få veta och lära innan vi ska ta beslut i fullmäktige, sa Irene Garperian. 

Sverigedemokraterna lämnade en motion till fullmäktige med samma krav. Även (C) stödde förslaget, men majoriteten var avvisande.

– Demokratigruppen ska besluta om detta och vi kan inte föregripa det, sa Britt-Marie Johansson (S).

Johan Birath (S) gick ännu längre i sin kritik av förslaget.

– Det är magstarkt av (V) att ta ordet demokrati i sin mun, med sin historia, sa han. Jag har sett hur det är i vår vänort i Litauen.

– Jag uppfattar detta som ett personangrepp, sa Irene Garperian.

– Det handlar om parti, inte person, förtydligade Birath.

En tredje motion från Garperian uttryckte att kommunens hemsida borde presentera hela kommunen, inte bara tätorten. Också den avslogs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!