Lisbeth Gustafsson är journalist, författare och hedersdoktor vid Uppsala Universitet. Hon har skrivit boken tillsammans med Kerstin Enlund, tidigare förbundsrektor för studieförbundet Bilda.
– Vi får ofta frågan ”Hur mår du?” och vi saknar språk för att förklara vad som fattas oss, säger Lisbeth. Är det hoppet, förundran eller kanske inre frid? Människan är inte bara det fysiska, vi bär även på existentiella frågor.
Idéen till boken växte fram i början av förra året. Bokens titel ”Leva med ovisshet” fanns med redan från start.
– Vi kunde inte ana att pandemin skulle pågå så här länge. Men den har testat människans inre och existentiella frågor har hamnat i fokus när vi blir isolerade eller hållit distans till andra.
Lisbeth berättar att WHO har definierat åtta byggstenar för existentiell hälsa.
– Varje byggsten är ett kapitel i vår bok. Åtta personer har fått berätta sina personliga historier kopplade till dessa byggstenar.
I boken möter vi bland annat Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Han funderar kring om det finns en mening med hans dotters psykiska ohälsa. Bo Forsberg, nyligen prisad av kungen för sina insatser inom biståndsområdet, berättar om sina upplevelser som svårt sjuk i covid-19.
– Jag och Kerstin är inte experter, men vi ville fördjupa oss i frågorna kring existentiell hälsa. Vi hoppas att boken kan vara starten för ett fortsatt samtal. Efter varje kapitel i boken för vi ett kafésamtal om kapitlets innehåll.
I boken finns en berättelse om Ardalan Shekarabi, Sveriges socialförsäkringsminister. Den handlar om hur han flydde från Iran till Sverige och hans väg till politiken.
– Jag träffade Erdalan i Almedalen för två år sedan när jag intervjuade honom i Visby kyrka. Det var en berättelse som jag ville att fler skulle få del av.
– Vi har valt människor med starka berättelser. Jag brukar säga att ger vi tid att lyssna så får vi en berättelse.
Hon menar att boken är riktad till gemene man som funderar över livet.
– Man behöver inte vara kyrkligt aktiv eller psykoterapeut för att läsa den.
Lisbeth är född och uppväxt i Hagby utanför Boxholm. Efter en karriär som journalist, bland annat på Aktuellt, valde hon att fördjupa sig i frågor som rör vårt inre. Något hon vill hålla på med länge till.
– Det dröjer innan jag går i pension. Under pandemin har jag och min man byggt en studio hemma. Där spelar jag in föreläsningar och radioprogram.