Tio av Sveriges mest framgångsrika konstnärer just nu. En grupp generationskamrater som alla förenas av kärleken till måleriet.
I samband med att Borås konstmuseum öppnar igen efter ett års renoveringsarbeten ställer de ut tillsammans för första gången.
Några av konstnärerna i Borås konstmuseums grupputställning "Samtidigt - Svenskt måleri på 2000-talet" har varit på topp inom svenskt konstliv sedan länge. De tjänar bra på sin konst och är välkända även utomlands, som Jockum Nordström, Karin Mamma Andersson och Linn Fernström.
Andra - som Carl Hammoud och Astrid Sylwan - är något mer nytillkomna namn på arenan.
Tillsammans bildar de i dag den absoluta gräddan inom svensk samtidskonst. Hasse Persson, som är chef för Borås konstmuseum, berättar att arbetet med att få ihop den här utställningen har pågått i flera år.
För att få fram För att få fram de hetaste namnen har jag intervjuat konstkritiker, museichefer, konstnärer och gallerister. Sedan har vi försökt vara lite hemliga, så inget annat, större museum skulle hinna före och sno åt sig idén, säger han.
Att en måleriutställning som skulle få öppna det nyrenoverade konstmuseet kändes självklart.
Måleriet är själva grundbulten i museivärlden. Trots att så mycket på senare år har handlat om installationskonst, video och performance, är måleri ändå vad folk förväntar sig på ett museum, säger Hasse Persson och fortsätter:
Som gammal fotograf tycker jag att det är jätteroligt att få möta den nya generationens mästare i måleri. Det här är en grupp konstnärer som varit måleriet troget i en tid när så många har sökt sig till andra tekniker.
Konstnären Linn Fernström är inne på liknande tankegångar. Hon tror att måleriets allt starkare ställning inom samtidskonsten har att göra med vår tids längtan efter något ursprungligt.
Måleriet är en gammal teknik. Att längta efter något slags ursprung ligger lite i tiden, säger hon.
För hennes egen del handlar valet av måleri som teknik mycket om själva arbetsprocessen.
Man måste gilla arbetsprocessen. Ska man fotografera ett skåp måste man först skaffa ett skåp. Om jag vill måla ett skåp kan jag göra det direkt. Det är svårt, men samtidigt enklare, säger hon.
Flera av de deltagande konstnärerna talar om det narrativa, om bildberättandet, som en trend inom svenskt samtidsmåleri. Här finns allt från Gunnel Wåhlstrands minutiösa tuschmålningar och Carl Hammouds detaljrika kontorsrum till Sigrid Sandströms mer slumpartade öppna landskap.
Något som får Astrid Sylwans färgstarka och abstrakta akrylmåleri att sticka ut sammanhanget.
För mig handlar det om att jobba upp färgen. Att få den att sjunga, vibrera och ta spjärn i målningen, säger hon.
TT Spektra: Vad betyder det för dig att vara med i en sådan här grupputställning?
Otroligt mycket. När jag fick frågan för två år sedan blev jag nästan chockad. Jag gick ju ut Konstfack så sent som 2005 och de andra konstnärerna som ställer ut här är ju mina idoler, allihop, säger Astrid Sylwan.