Fyra spännande julklappstips

Vår krimexpert Maria Neij levererar denna gång en helsvensk deckarspalt med fyra bra julklappstips.

Foto:

Bokrecensioner2015-12-06 06:00

Caroline Eriksson: De försvunna

Visst, somliga tänker nog på "Gone Girl" direkt, så fort man nämner en thriller med en eller flera tvivelaktiga berättarröster. Men Gillian Flynn var förstås inte först med, och har inte heller ensamrätt på, den tekniken. Svenska Caroline Eriksson, som tidigare ”dramatiserat” verkliga historiska mord i"Djävulen hjälpte mig" och "Inga gudar jämte mig", har en helt egen röst och ett eget sätt att använda det här greppet i sin psykologiska thriller "De försvunna".

Inledningen är ohyggligt bra, nästan plågsam att läsa, när en familj ror ut till en ö, men bara kvinnan kommer tillbaka. Var är de andra? Hur kunde de försvinna? Efter hand sviktar det lite i trovärdighet då och då, men så plötsligt vrider Eriksson allt ett spännande varv till. (Forum)

***

Christoffer Carlsson: Mästare, väktare, lögnare, vän

"Mästare, väktare, lögnare, vän" (jodå, nog har han läst sin John le Carré) är tredje delen i kriminologen och författaren Christoffer Carlssons serie om Leo Junker. Berättelsen utspelar sig på flera olika plan, under olika decennier och berättas ur olika perspektiv.

Korruption, spioneri, svek och mänskliga tillkortakommanden blandas upp med Junkers högst privata demoner i en både gåtfull, lite krävande men också väldigt spännande och välskriven historia. Carlssons stilsäkra berättarröst och ogenerade flirtar med genren är precis som i tidigare böcker mycket imponerande. (Piratförlaget)

***

Thomas Engström: Norr om paradiset

När USA och Kuba nyligen bestämde sig för att försöka normalisera relationerna mellan länderna kände många hopp, andra – tänk till exempel anti-Castro-lobbyn – blev rosenrasande. Detta är själva grundförutsättningen för intrigen i Thomas Engströms "Norr om paradiset".

Huvudpersonen Ludwig Licht är tillbaka för tredje gången och är inledningsvis riktigt under isen i den här storyn där alla lurar alla på äkta spionromanmanér. På något plan är alla förrädare, men som ”kontraktsagent” har Licht inget större val – han måste fullfölja det uppdrag han åtagit sig.

Jag saknar lite nerv och spänning i berättandet, däremot är intrigen mycket intressant. Debuten "Väster om friheten" höll mycket hög klass och nummer två, "Söder om helvetet", var en sensationellt bra thriller. Riktigt så bra är inte "Norr om paradiset", men den är ändå en mycket läsvärd och välskriven thriller. Och precis som tidigare är Engström en mästare på dialog. (Albert Bonniers)

***

Joakim Zander: Orten

Precis som Thomas Engström använder sig Joakim Zander av stora delar av världen som spelplan, men "Orten" tar sin början just i en svensk ort. Eller snarare förort, det fiktiva Bergort utanför Stockholm. Det ena navet i boken rör sig runt Fadi och Yasmine från just Bergort, en av dem har varit i Syrien och krigat för IS, den andra kommer tillbaka från en slags exil i New York. I det andra navet rör sig Klara Walldéen från Zanders debut "Simmaren". Hon arbetar numera i London och via en stulen dator börjar de två naven så sakteliga närma sig varandra.

"Orten" är en välskriven, obehaglig och mycket trovärdig historia. (Wahlström & Widstrand)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!