Böcker om unga – för alla åldrar

Correns litteraturrecensent Margareta Wiman har läst fyra crossover-romaner – böcker för både ungdomar och vuxna.Lois Lowry: Blå tråd

Bokrecensioner2015-03-30 14:53

Sofia Nordin: Som om jag vore fantastisk

Sista delen i en spännande trilogi om några överlevare efter en förödande pandemi. Dock inte fullt lika stark som föregångarna "En sekund i taget" och "Spring så fort du kan" och deras skickligt gestaltade konflikter kring solidaritet och identitetsutveckling under extrema förhållanden. I avslutande boken har skärpan vad gäller karaktärer och moraliska dilemman mattats av något – men ändå: mycket välskrivet. (Rabén & Sjögren)

***

Alex Haridi: Huset mittemot

Att Alex Haridi haft god hjälp av sina erfarenheter som driven manusförfattare - "Äkta människor", "Blå ögon", "Spung" - är tydligt i den intrikata berättelsen om trettonårige Joels upplevelser i ett övergivet hus med tunga minnen. Vardagsrealism gränsande till magi och ogripbar skräck. (Bonnier Carlsen)

***

Benjamin Alire Sáenz: Livets outgrundliga mysterier

Aristotle: "Jag var femton. Jag var uttråkad. Jag var olycklig". Så möter han Dante. Två sextonåringar med förpliktigande namn och stora känslor. Som undrar när det ska börja kännas "som om världen tillhör oss".

En vänskapshistoria – varm, rolig, vemodig och tillitsfull – om kärlek. (Övers: Emö Malmberg/Gilla böcker)

***

John Green: Katherine-Teorin

Om den underbara "Förr eller senare exploderar jag" var en blivande klassiker. Och "Pappersstäder" nästan lika tilldragande originell. Så har romanen om sjuttonåriga underbarnet Colin och hans kompis Hassan dränkts i så mycket krystad jargong och (geni)nördiga infall för att jag än en gång ska falla lika pladask. (Övers: Kristoffer Leandoer /Bonnier Carlsen)

***

Första boken i Lois Lowrys The Giver Quartet (1993–2012) kom i svensk översättning förra året, under titeln "Den utvalde". En påfallande genomtänkt och skarp roman som låter ett inledande och vänligt utopiskt anslag successivt övergå i skrämmande välordnad dystopi. Andra fristående delen, "Blå tråd", kommer ut i dagarna och är förhoppningsvis lika läsvärd.

PS Filmatiseringen av första boken – "The Giver" - hade biopremiär i USA i höstas. (Övers:Helena Hansson, Natur och Kultur)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!