Atlantis
Visst blir man nyfiken när en författare föredrar att använda pseudonym. Sålunda: vem döljer sig bakom namnet Christian Ek? Och – en gåta till att försöka lösa – vilken är den ”småstad vid östkusten” där hans roman ”Rådhusklockan” utspelar sig?
Rådhuset vid torget, apoteket, kondiset, bankerna med herrskapsvåningar ovanpå, kyrkogården – det är väl beskrivet. Skribenten var uppenbarligen med på 40-talet, men det är knappast en ledtråd.
Man slås av likheten mellan 40-talets småstäder. Denna kan vara en blandning mellan Västervik och Söderköping. Men nej, jag är inte särskilt bra på såna här gissningslekar.
För övrigt torde läsare i allmänhet (jag vågar generalisera) snart tappa intresset för dessa vem- och var-frågor. Romanen lider nämligen av samma brist på intressant identitet som Christian Ek.
Pojke, 16 år, har tråkigt. Sommarlov och alla kamrater borta. Far dog i arbetsolycka i hamnen, mamma är på sitt jobb hela dagarna. Pojken har inte lyckats få något sommarjobb. Han läser en bok om latinamerikansk historia och fantiserar om en revolution. Med stigande ilska har han blivit allt mer medveten om klasskillnader.
Hormonerna rumsterar om i kroppen. Förälskar sig i flickan i tobaksaffären som han vill ha helt och hållet för att hon inte är ”omgiven av samma vördnad” som flickskoleflickorna.
Sommarstiltjen bryts genom två mord som kommer ”Rådhusklockan” att likna ett Kalle Blomkvist-äventyr i en ungdomsbok från 40-talet.