Spännande thriller om ubåtar

Per Sjöswärd: …som om ingenting hänt.

Bokrecension2015-08-03 19:00

Sjöswärds förlag

Att Europa förändrats och att gamla hot blivit aktuella på nytt, undgår inte heller bokvärlden. Särskilt spänningsromaner och deckare har en förmåga att snabbt fånga in det som oroar oss för stunden.

Per Sjöswärd, bosatt i Rimforsa, har både erfarenhet och intresse av internationella frågor, militärhistoria och allt det som rör rikets säkerhet. I hans roman ”…som om ingenting hänt”, riktar han fokus österut och knyter an till de incidenter och rykten som funnits kring eventuella ubåtskränkningar.

Handlingen är förlagd till Stockholm och på Lidingö. Kriminalinspektör Per Haraldsson möter en ungdomsvän, Magnus, som berättar en otrolig historia om ubåtar och grodmän vid fjärden utanför Lidingö. Vare sig Säpo eller försvarsmakten tycks ha visat något större intresse för hans iakttagelser. När så vännen kallblodigt mördas tar Per Haraldsson vid med egna spaningar tillsammans med en kollega. Kommer också de att utsättas för samma hot och risk?

Dramat är fokuserat till en och samma plats under en begränsad tid, vilket gör berättelsen väl sammanhållen samtidigt som spänningen hålls vid liv. Upplösningen blir dramatisk men slutar samtidigt i ett slags antiklimax för kriminalinspektör Haraldsson och hans kollegor. Vad de uppdagat vill andra tysta ned.

Per Sjöswärd har ett tydligt budskap med sin thriller. Han vill, genom sina gestalter, föra en debatt om säkerhetsläget i Sverige med en åsikt att vi är alltför passiva och naiva. Författaren har en bred erfarenhet av sitt ämne.

Samtidigt som boken knyter an till dagsaktuella ämnen är vissa detaljer av mer äldre datum. Kvinnoporträtten hör till det som mer ligger i ålder med den ubåt som vilar utanför Upplandskusten. Men ett gott stycke spänning och underhållning finns ändå att få i ”…som om ingenting hänt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!