Smittsamt underhållande och lärorikt

Per-Erik Åbom: Farsoter och epidemier: En historisk odyssé från pest till ebola

Per-Erik Åbom, född 1945, har tidigare arbetat som infektions- och smittskyddsläkare och präst i Svenska kyrkan.

Per-Erik Åbom, född 1945, har tidigare arbetat som infektions- och smittskyddsläkare och präst i Svenska kyrkan.

Foto: Micael Ahlin

Bokrecension2015-07-02 09:40

Atlantis

De smittsamma sjukdomarna är en ständig följeslagare till människan. I sin nyutkomna bok "Farsoter och epidemier" skriver den pensionerade smittskyddsläkaren Per-Erik Åbom om en rad av de mest välkända. Vi får en historisk exposé som tar sin början i biblisk tid med spetälskan. Sjukdomen finns omnämnd på flera ställen i Bibeln och de som drabbades av den uteslöts ur gemenskaper och blev ofta isolerade eftersom man ansåg att sjukdomen var ett straff från Gud.

En berättelse om sjukdomarna blir också en berättelse om människans kamp för att bota sjukdomarna och hindra smittan. Att isolera människor, såsom man gjorde med spetälska, är fortfarande en av de första akutåtgärderna som sätts in för att minska smittspridningen. Med 2014 års utbrott av ebola i färskt minne har vi blivit påminda om hur mycket villkoren skiljer sig mellan olika delar av världen för de människor som drabbas av smittsamma sjukdomar. Det är fortfarande framför allt de rika delarna av världen som har tillgång till vacciner och mediciner. Åbom återkommer vid flera tillfällen i boken till hur effektiva vacciner faktiskt är. En så förhållandevis enkel insats som influensavaccin inför vintersäsongen för personer över 65 år räddar numera mängder med liv.

Åboms bok skulle ha kunnat vara en katalog över lidande och död, men trots ämnet är den snarast motsatsen. Han har lyckats med konststycket att skriva en underhållande och lärorik bok om de smittsamma sjukdomarna. Beskrivningen av sjukdomens uppkomst, bakgrund och hur man har gått tillväga för att framställa vacciner eller på andra sätt få bukt med sjukdomen blir nästan som att följa olika detektivfall.

Allra intressantast är att följa när Åbom visar hur man gått tillväga för att lösa vissa svåra sjukdomsutbrott, som exempelvis det senaste smittkoppsutbrottet i Stockholm 1963. Efter avslutad läsning kan man inte annat än skicka en tanke av tacksamhet till alla dessa läkare som haft som passion och drivkraft att försöka – och i fallet med smittkoppor även lyckats – radera ut några av de mest smittsamma sjukdomarna som förföljt människorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!