Huvudredaktörer: Per Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld
Kommentarer till text och musik i den svenska psalmboken. Band 1. Psalmerna 1–204 av den ekumeniska psalmboksdelen.
Verbum och Wessmans musikförlag
I terapiformer som Mindfulness och KBT brukar man ofta hänvisa till buddistiska texter för att beskriva det accepterande förhållningssätt som kan vara till hjälp vid starka känslor av motgång och oro. Varje gång jag befinner mig på en konferens eller utbildning i dessa terapiformer brukar jag påpeka för mina kollegor att det går precis lika bra med svenska psalmer från 1600-talet för att finna inspiration till denna accepterande stoiska livshållning. Resultatet blir alltid detsamma. Skeptiska blickar och att jag får dricka mitt pauskaffe vid eget bord.
Ändå vet jag att jag har rätt. Den svenska psalmboken är allt annat än en dogmatisk och tråkig troslära. Den är tvärtom sprängfylld av människors livserfarenheter. Ofta gjorda vid traumatiska upplevelser eller i stunder av djup sorg och förtvivlan. Psalmboken fångar även ögonblick i diktarnas och författarnas liv då de tycker sig se sammanhangen klara och tilliten blir vingar som bär. När de första stora strejkerna bröt ut på 1800-talet var det inte politiska kampsånger som sjöngs. Det var de frikyrkliga läsarpsalmerna som gav kamplust och styrka.
Därför är det glädjande att två bokförlag nu samarbetar kring en planerad utgåva i tre band med kommentarer till den svenska psalmboken, varav det första bandet nu finns tillgängligt för läsaren. I en inledning berättas det om den svenska psalmbokens bakgrund och historia. 1600-talet var ett viktigt århundrade för psalmbokens tillkomst. 1800- och 1900-talet förde den vidare till dess nuvarande form.
Därefter kommenteras varje psalm av två författare. En som skildrar psalmens tillkomst och en som berättar om melodins historia. Vid sidan av de tre huvudredaktörerna medverkar: Birgitta Sarelin, Gunnar Weman, Lars Eckerdal, Oloph Bexell, Per Harling och Martin Lönnebo. Den sistnämnde, vår biskop emeritus, har en underbar beskrivning av psalm 146 ”Var ljus över griften”, som växer till en lekfull påskpredikan.
Kommentarverkets huvudförfattare är Per Olof Nisser, domprost emeritus i Linköping. De flesta kommentarerna är skrivna av honom. Även Nissers texter växer till finstämda betraktelser av livet, som utgår från psalmerna. Gripande är den bakomliggande berättelsen till Frostensons psalm ”Jesus från Nasaret går här fram” (Psalm 39).
Här finns mängder av lärdom, tröst och inspiration att finna. Och det är gott att möta Nisser och Lönnebos varma ord. Två viktiga andliga profiler som gett Linköpings stift så oerhört mycket. Förresten: När ska domkyrkorådet besluta om ett kor i domkyrkan som får bära Per Olof Nissers namn och signum? Ett kor för all psalmdiktning som tröstat och glatt människor i fem sekler och som Nisser värnat i så många böcker.