Många kloka tankar kring förlåtelse

Barbro Holm Ivarsson.

Barbro Holm Ivarsson.

Foto:

BOKRECENSION2018-02-01 17:00

Ordet förlåtelse kan väcka olika associationer. Bonaderna i de gamla bondköken med uppmaningen: ”Lär dig livets stora gåta: älska, glömma och förlåta”. Eller när Jakob Þór Einarsson i den islandsvenska filmen ”Korpen flyger” höjer sitt svärd och säger: ”Dig ska jag förlåta, när du är död”.

Förlåtelse är ett milt ord som väcker många starka känslor. Psykologen Barbro Holm Ivarsson hör till de förstnämnda som ser förlåtelsen som vägen till ett gott liv. I sin bok ”Förlåt och bli fri” presenterar hon en metod och terapiform för att förlåta sin omgivning och även sig själv för att därmed uppnå en större harmoni i livet. Förlåtelse innebär inte, enligt författaren, att godta och acceptera onda handlingar. Men allt kan och bör förlåtas eftersom tankar på hämnd och oförsoning leder till ältande och inre sårbarhet.

En del av det Barbro Holm Ivarsson presenterar i sin bok har drag av compassionfokuserad psykoterapi med en öppen och icke-dömande attityd. I boken förklaras varför det är viktigt att förlåta och hur man klarar av att göra det trots svåra händelser och inre motstånd. Tankar på hämnd och oförsonlighet är ju ofta förbundna med tillstånd präglade av bitterhet. Den tyske psykiatrikern Mikael Linden, inte nämnd i Barbro Holm Ivarssons bok, har till och med gett det en egen diagnos; PTED, posttraumatiskt bitterhetssyndrom.

Däremot känner jag mig tveksam till den absoluta föreställning och det imperativ som framförs i boken att förlåtelse alltid är möjlig och nödvändig. Prästen och psykoterapeuten Göran Bergstrand bröt något av ett tabu då han i slutet på 1980-talet ifrågasatte det meningsfulla i att alltid förlåta. Det kan bli ett krav för en människa som är ouppnåeligt.

Barbro Holm Ivarsson har ett brett upplägg. Allra mest uppskattar jag avsnitten om relationer och skuld och hur man framför en önskan om förlåtelse och ursäkt till någon annan. Här är perspektivet det yttre, i själva relationen till någon annan. Mestadels handlar dock boken om förlåtelse som en inre process. Något man gör mot sig själv för att uppnå ett bättre liv. Förlåtelse blir näst intill en helbrägdagörande kraft som inte bara skapar välmående utan även kan påverka nervsystem, hjärt- och kärlåkommor, ja den kan till och med förändra cancer. Varför all denna betoning på att alltid må bra och ständig känna inre harmoni?

Barbro Holm Ivarsson talar om det ”Högre Självet”, som en inre instans och en vis vägledare vilken kan förmedla förlåtelse till personen själv. Det ger mig ett intryck av att söka komma ur en situation präglad av förnedring och utsatthet genom att bygga upp en narcissistisk självbild, vilket är att gå ur askan i elden.

”Förlåt och bli fri” innehåller många kloka tankar kring förlåtelse och kring att hantera motgångar och kränkningar i livet. Som en allmängiltig beskrivning av utsatthet känns den däremot tveksam.

Ny bok

Barbro Holm Ivarsson Förlåta och bli fri. En väg till lugn, styrka och välbefinnande. Barbro Holm Ivarsson förlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!