Övers: Ragnar Strömberg
Natur och Kultur
Det första kapitlet i den nigeriansk-amerikanske författaren Teju Coles debutroman, som är den andra att publiceras på svenska, utspelar sig på det nigerianska konsulatet i New York. Den namnlösa huvudkaraktären, en manlig läkare i trettioårsåldern, köar för att hämta ut ett nytt pass. Efter femton år i USA är han på väg att återvända till Nigeria för att hälsa på sina släktingar, och undersöka om det finns en framtid för honom i hemstaden Lagos.
På konsulatet sker huvudpersonens första möte med Nigerias motsägelsefulla samhällssystem. Han tvingas betala mutor till mannen bakom passluckan för att få sitt pass utfärdat i tid, samtidigt som en skylt uppmanar besökarna att anmäla till konsulatet om de upptäcker förekomst av mutor.
När huvudkaraktären chockad börjar ifrågasätta saken i dialog med en köande man, som länge har insett att villkoret för att ta sig någonstans i Nigeria är att acceptera mutsystemet, ställs en fråga mellan dem: ”är det inte just denna lättvindiga medverkan till brott som fått vårt land att sjunka så djupt i sitt elände?”
"Varje dag är tjuvens dag" beskriver upplysande och knivskarpt hur en förhärskande korruption formar ett land och dess invånare. Bakom schablonbilden av en demokrati blir hemvändaren varse hur de officiella lagarna viker sig inför korruptionens oroliga kraft.
Genom romanens episoder, som kapitelvis bygger upp boken, stöter huvudkaraktären under sin vistelse i Lagos ihop med olika samhällsorgan, vilket synliggör hur korruptionen genomsyrar Nigerias alla samhällsnivåer, och gör vardagen osäker och kaotisk på ett sätt som frammanar desperation, frustration och en vilja till våld hos invånarna. Deras liknöjda mentalitet och skrämmande omedvetenhet om kolonialismens historia skapar ett stort mörker i berättelsen som hade kunnat sluka läsaren om det inte vore för att boken också är full av värme och humor.
Kärnfulla reflektioner blandas med detaljerade och målande miljöbeskrivningar, som är levande och magiska på ett sätt som omvandlar läsaren till en medresenär, tätt intill den observanta och medvetna betraktaren. Porträttet av Nigeria är otroligt rikt och mångbottnat, närgånget och övergripande – en vacker hyllning till staden Lagos. Att Cole skapar detta omfattande och skärskådande porträtt av en nation i kaos på ringa 175 sidor visar på en utomordentlig litterär förmåga som gör honom till en av de mest framstående författarna i USA och Nigeria idag.