En sommaren utan Proust går också bra...

En sommar med Proust – antologi med åtta författare

Marcel Proust.

Marcel Proust.

Foto: TT

Bokrecension2015-06-18 15:45

Redaktör: Laura El Makki

Övers: Jan Stolpe

Författare i boken: Laura El Makki (förord), Antoine Compagnon, Raphaël Enthoven, Michel Erman, Adrien Goetz, Nicolas Grimaldi, Julia Kristeva, Jérôme Prieur, Jean-Yves Tadié.

Atlantis förlag

Att ha läst Marcel Proust omfattande roman i sju delar; ”På spaning efter den tid som flytt”, är ett slags schibbolet för litteraturälskare. Har man läst den är man en riktig författare eller litteraturvetare. Många har legitimerat sin samhörighet med skönlitteraturen genom att hänvisa till detta mastodontverk.

I fransk radio sändes sommaren 2013 en serie av korta föredrag kring denna bok, som nu är samlad i ett verk med den svenska titeln ”En sommar med Proust”. Åtta författare ger sina ögonblicksbilder av ”På spaning efter den tid som flytt” med olika infallsvinklar.

Den kanske mest namnkunniga är Julia Kristeva som också tar sig an romanens mest kända ögonblick då berättaren kommer i kontakt med sin barndom genom kombinationen av lindblomste och en madeleinekaka, vilken hon kallar för ”Prousts vapensköld”.

Författarna lyfter romanens komplexitet med de ofrivilliga minnena och de ambivalenta känslorna. Antoine Compagnong kallar den för ”en allvarlig bok men där man skrattar mycket”. Mycket klokt sägs om romanen och vad det är att vara människa, som Nicolas Grimaldis kommentar om kärleken utifrån Proust egen text: ”antingen lider vi av att inte äga det vi begär eller lider vi av att inte begära det vi äger”. Marcel Proust önskade just att läsaren skulle återfinna sig själv i hans roman. Han uttryckte en förhoppning att romanen skulle ge ”en möjlighet att läsa i sig själv”.

Kapitlen är korta som små betraktelser. Alla slutar de med ett längre citat ur ”På spaning efter den tid som flytt”. En slags litterär postilla. Men det lyfter inte riktigt. För den som inte läst ”På spaning…” blir de som att njuta av en liturgi på latin i katedralen. Vackert, men ändå så oåtkomligt. Kanske att romanen hade sin största tid under psykoanalysens glansdagar. Det finns nog fler vägar in till en djup relation med berättelsen och skönlitteraturen, utan att ha läst ”På spaning efter den tid som flytt”.

Marcel Proust

Den franske författaren Marcel Proust (1871-1922) skrev sin romansvit "På spaning efter den tid som flytt" på närmare 3 000 sidor under åren 1913 till 1927.

Romanen skildrar det utgående 1800-talets och sekelskiftets La belle époque i franskt societetsliv.

Prousts böcker hörde till dem som nazisterna brände på bokbål i Tyskland 1933.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!