Övers: Erik MacQueen
Natur & Kultur
Det myllrar av personer i Assaf Gavrons "Uppe på höjden". Det gör det besvärligt för recensenten, men är inget problem för läsaren som snabbt lär känna dem alla tack vare Gavrons förmåga att med några få ord presentera dem för oss.
I centrum för berättelsen står å ena sidan den olagliga bosättningen Ma’aleh Hermesh C på den palestinska Västanken och å andra sidan bröderna Roni och Gabi.
I dagsjournalistiken skildras de judiska bosättarna som osympatiska religiösa och nationalistiska fanatiker. Gavron förnekar inte att de är sådana, men visar också hur de framförallt är väldigt vanliga människor, med vanliga människors förtjänster och brister.
I princip är de israeliska myndigheterna emot bosättningen och vill ha bort den. I praktiken är det inte lika enkelt. Med mycket humor skildrar Gavron hur bosättningen mot alla odds överlever det ena försöket efter det andra att evakuera invånarna och riva deras hus.
Roni och Gabi har bägge växt upp på en kibbutz i själva Israel, en kibbutz alldeles utan religiösa förtecken. Roni är den mera ambitiösa av dem. Han startar en bar i Tel Aviv och den blir snabbt ett inneställe. Han tröttnar och skaffar sig i stället en amerikansk ekonomutbildning och är ett tag fram till finanskrisen 2008 en mycket framgångsrik aktiemäklare. Men i kraschen förlorar både han och hans kunder alla sina satsade pengar och han flyr hem till Israel.
Också Gabi har tillbringat en tid i USA där han haft diverse tillfälliga jobb. Han träffar där en israelisk kvinna och de bosätter sig gemensamt i Tel Aviv och får ett barn. Gabi stannar hemma och tar hand om barnet medan hans fru gör karriär i affärslivet och till slut tillbringar bara veckosluten hemma. Mot mamman är barnet en liten guds ängel men mot Gabi är han idel protester. Gabi blir alltmer frustrerad och uppträder alltmera våldsamt mot sitt barn. Det slutar i dom för misshandel, skilsmässa och förbud mot att träffa barnet i all framtid.
I den livskris som detta medför blir Gabi omvänd till en extrem judisk fundamentalism och på den vägen hamnar han i Ma’aleh Hermesh C. Där dyker så Roni upp efter sitt ekonomiska haveri i USA. Han är fortfarande inte det minsta religiös utan börjar i stället leta efter nya affärsmöjligheter. Han kommer på att den palestinska grannbyns olivolja skulle gå att sälja i Tel Avivs delikatessbutiker. Tyvärr blir han förekommen av ett japanskt storföretag inställt på att köpa in all olivolja från hela Västbanken.
Det här är en israelisk roman nästan helt fri från politik, men desto fullare av mänskligt liv. Att allting slutar i missförstånd och våldsamt kaos är bara som det är i området.