Dussinet bilder av Karl XII

Karl XII och svenskarna i Osmanska riket

Karl XII, 1682-1718. Sveriges kung från 1697 fram till sin död.

Karl XII, 1682-1718. Sveriges kung från 1697 fram till sin död.

Foto: TT

Bokrecension2015-09-08 06:00

Redaktörer: Åsa Karlsson, Klas Kronberg & Per Sandin

Atlantis

Den 28 juni 1709 led den svenska armén under Karl XII:s befäl ett av de mest betydelsefulla nederlagen i svensk historia i slaget vid Poltava. Fram till dess hade Sverige betraktats som en stormakt i norra Europa, med en välfungerande armé och som en makt som hade möjlighet att bestämma dagordningen långt utanför sina gränser. Nu var svenska armén krossad och kungen på flykt. Under fem års tid, fram till hösten 1714, befann sig Karl XII med spillrorna av armén och ett antal lojala medarbetare i Osmanska riket.

Om den tiden har nu en diger volym kommit, under redaktion av Åsa Karlsson, Klas Kronberg och Per Sandin. De har samlat ett antal forskare som tillsammans skrivit tolv artiklar som skildrar olika aspekter av Karl XII:s femåriga vistelse i Osmanska riket. Bidragen är välskrivna och kompletterar varandra på ett utmärkt vis. Särskilt beröm vill jag rikta till bildmaterialet, som genomgående håller hög klass och är i färg.

Boken inleds med en översikt av det politiska läget i sydöstra Europa under tidigt 1700-tal. I huvudsak var det två makter som stred om inflytandet, förutom Osmanska riket var det Ryssland som var på uppåtgående under Peter den stores regering. Han hade redan vid svenskarnas förlust vid Poltava erövrat Ingermanland vid Finska viken och anlagt den nya ryska huvudstaden Sankt Petersburg.

Ett par av bidragen visar hur Karl XII försökte skapa en allians mellan det Osmanska riket och Sverige. Hans mål var att få stöd mot den gemensamma fienden Ryssland, men hans försök att skapa en allians blev resultatlösa.

I stället blev Karl XII ett politiskt problem för makthavarna i Osmanska riket, något som ledde till det som blivit känt som kalabaliken i Bender – som i själva verket ägde rum i byn Varnitsa – i ett försök att få honom att lämna landet.

De politiska förvecklingarna blev alltså utan framgång, men Karl XII:s vistelse i Osmanska riket fick som flera av bidragen visar andra betydelser. Främst innebar kungens vistelse där ett kulturellt utbyte, där omdaningen av Stockholm med det nya slottet och byggnaderna kring det tog starka intryck av svenskarnas möte med Istanbul. Dessutom gjordes på Karl XII:s initiativ flera upptäcktsresor i Mellanöstern, och de spred både intresse och kunskap om delar av världen som dittills varit i princip okända i Sverige. Om allt det här ger de tolv artiklarna i boken rika inblickar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!