– Vi är den sortens vänner som kan ryka ihop, och ändå vara kompisar, säger journalisten Clara Block Hane, när hon och författaren Martina Haag tagit plats framför publiken i Tidningshyllan, en trappa upp på stadsbiblioteket. Det är fullsatt och strax över 70 personer lyssnar på samtalet som leds av kulturskribenten Mattias Ahlén.
Målet med "Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig" har varit att göra en kokbok som är användbar och tillåtande. Råvarorna ska vem som helst kunna hitta i sin närmaste butik, och den som vill ändra i recepten får gärna göra så.
– Man kan ju anpassa dem efter den man bjuder. Om jag ska laga till min syster så har jag mer kryddor än om jag lagar till min mamma, säger Clara Block Hane.
Någon inriktning på särskilda råvaror eller metoder finns inte, festmat, vardagsmat, picknickmat och mat för dem med nästan tom plånbok blandas på sidorna. Ofta är det Clara Block Hane som hittar på nya rätter, och Martina Haag som provlagar dem.
Lika mycket som boken handlar om mat är den en hyllning till vänskap och gemenskap runt matbordet.
– Vi har alltid umgåtts genom mat, och firar 45-årsjubileum som vänner i år, säger Martina Haag.
Till pratet serveras mat ur kokboken, tillagad av Café Galejan på biblioteket. Restaurangchefen Tina Felix har tagit författarna på orden och gjort egna justeringar för att få smakerna dit hon vill. "Fotbollslagets bästa tomatsoppa" har kompletterats med chili och parmesan för en vuxnare smak.
– Det är ju det som är härligt med boken, att man själv kan förändra recepten utan att någon blir sur för det, säger Tina Felix.
n sortens vänner som kan ryka ihop, och ändå vara kompisar, säger journalisten Clara Block Hane, när hon och författaren Martina Haag tagit plats framför publiken i Tidningshyllan, en trappa upp på stadsbiblioteket. Det är fullsatt och strax över 70 personer lyssnar på samtalet som leds av kulturskribenten Mattias Ahlén.
Målet med "Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig" har varit att göra en kokbok som är användbar och tillåtande. Råvarorna ska vem som helst kunna hitta i sin närmaste butik, och den som vill ändra i recepten får gärna göra så.
– Man kan ju anpassa dem efter den man bjuder. Om jag ska laga till min syster så har jag mer kryddor än om jag lagar till min mamma, säger Clara Block Hane.
Någon inriktning på särskilda råvaror eller metoder finns inte, festmat, vardagsmat, picknickmat och mat för dem med nästan tom plånbok blandas på sidorna. Ofta är det Clara Block Hane som hittar på nya rätter, och Martina Haag som provlagar dem.
Lika mycket som boken handlar om mat är den en hyllning till vänskap och gemenskap runt matbordet.
– Vi har alltid umgåtts genom mat, och firar 45-årsjubileum som vänner i år, säger Martina Haag.
Till pratet serveras mat ur kokboken, tillagad av Café Galejan på biblioteket. Restaurangchefen Tina Felix har tagit författarna på orden och gjort egna justeringar för att få smakerna dit hon vill. "Fotbollslagets bästa tomatsoppa" har kompletterats med chili och parmesan för en vuxnare smak.
– Det är ju det som är härligt med boken, att man själv kan förändra recepten utan att någon blir sur för det, säger Tina Felix.