– Jag blev förbannad. Hur kunde det inte finnas en biografi om henne? säger Fatima Bremmer.
När ingen annan hade skrivit en fick Fatima Bremmer helt enkelt göra det själv. Det resulterade i "Ett jävla liv" som nominerats till Augustpriset i kategorin årets fackbok. Under de fyra år som hon arbetade med boken läste hon texter om och av Ester Blenda Nordström, privata brevkorrespondenser och dagböcker – och blev ännu mer fascinerad än hon redan var.
– Jag fick umgås så nära henne att det kändes som att jag fått en ny vän. Det är otroligt att hon är så bortglömd i Sverige, folk som jag pratat med blir helt bestörta över att de inte kände till henne. Hennes livshistoria är så spektakulär och unik, säger Fatima Bremmer och tillägger:
– Men nu börjar det äntligen förändras. Regissören Anna Hylander har gjort en fin film om henne och hennes böcker har börjat ges ut på nytt.
Spektakulärt är bara förnamnet. Journalisten Ester Blenda Nordström blev rikskänd när hon 1914 förklädd till piga tog ett jobb på en bondgård och skrev Sveriges första undersökande reportage. Hon beskrev livet och villkoren på gården på ett sätt som ingen annan tidigare gjort. Ester Blenda Nordström blev en stjärna och började umgås med kändisar som Anders Zorn, Evert Taube och Prins Eugen. Men det här var bara början. Hon skrev om samerna i det nyexploaterade Lappland, utbildade sig till bonde och åkte som nödkommissarie rakt in i brinnande inbördeskrig i Finland. Där lyckades hon med sitt mod och driv ordna så att Sverige exporterade stora mängder mat till den svältande civilbefolkningen.
– Hon åkte också båt till Amerika i tredje klass tillsammans med svenska emigranter för att skriva om utvandrarna, red på en mula mellan Argentina och Chile och utforskade Kamtjatka i dåvarande Sovjetunionen. Hon gjorde saker som kvinnor inte hade gjort tidigare.
Men sedan hände något. I mitten av 30-talet började Ester Blenda Nordström att dra sig tillbaka och slutade att skriva. Varför det blev så är en gåta som Fatima Bremmer försöker förstå och förklara i boken.
– Det finns en hel del mörker i hennes livshistoria också. Att leva det liv som hon levde, och speciellt som kvinna, hade ett högt pris. Jag är så glad att jag har kunnat skriva om henne och bidra till att hon kommer tillbaka till folks medvetande.
"Ett jävla solsken" är Fatima Bremmers andra bok. Hennes första, "De sista tanterna" kom för sex år sedan.
Du är inte jättefrekvent med dina böcker.– Nej, men i det här fallet beror det på att boken om Ester Blenda Nordström tagit mig drygt fyra år att färdigställa. Sen har jag ju haft vanliga jobb som redaktör och projektledare samtidigt som tagit upp hälften av tiden. Men det blir fler böcker framöver, helt klart.