Tre gånger fick bokförlaget fråga innan Martina Haag sa okej till att göra en kokbok. Det här att alla numera ska ge ut böcker om mat tyckte hon kändes "lite larvigt". Det som fick henne att ändra sig var när förlaget fick nys om hennes receptbok. Där fanns en ingång till ämnet.
– I boken skriver jag ner det absolut godaste receptet på varje grej. Jag lagar rätten gång efter gång, förbättrar och förbättrar, tills den är helt perfekt. Jag blir som en galen alkemist, säger Martina Haag.
Kraven för att få en plats i boken har blivit allt hårdare.
– Jag började med den för 23 år sedan och de två sista sidorna är fortfarande tomma.
Med receptboken som startpunkt och bästa vännen Clara Block Hane som kompanjon – "hon är otroligt duktig på att laga mat" – pågick arbetet med "Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig" under ett år. Den behändigt betitlade kokboken följer årstiderna och något fusk var inte aktuellt. Handlar det om mat som funkar bra efter skidåkningen så ska det också vara riktiga vinterbilder.
De vill att det ska vara en användbar bok, med ett opretentiöst och lustfyllt förhållande till mat. Den läsare som vill förändra recepten efter eget huvud är "varmt välkommen" att stryka över och ändra.
– Det finns så mycket kokböcker med konstig inälvsmat som man blir rädd för, så ville inte vi ha det. Allt man behöver för att laga rätterna i vår bok ska man kunna hitta i sin vanliga affär, säger Martina Haag.
Vid sidan av att hålla oss vid liv, vad är det största värdet med mat?
– Det är den högsta formen av umgänge. Jag älskar att ha middagar när ingenting är klart. Folk trillar in efter hand och så hjälps vi åt. Det är ju när man står där och hackar som man lär känna varandra på ett härligt, otvunget sätt.
Martina Haag är på väg hem i bilen medan vi pratar i telefon. Till kvällen är gäster på ingång. De ska få prova resultatet av hennes senaste experiment.
– Jag håller på med pilgrimsmusslor i endiveblad. Det ska vara ganska starkt, så jag försöker ta reda på om chili eller tabasco är bäst. Pilgrimsmusslornas smak ska lyftas, inte slås ut. Sen blir det helstekt oxfilé med en sås av rödvin, grönsaksbuljong, honung och balsamvinäger. Sist slår jag på grädde och smält grönmögelost. Till efterrätt blir det fluffig mandelmassekaka med fina bär. Vill du komma på middag?