En berättelse om mod, smärta och vägen till försoning
Norstedts förlag
Ett känt tema i många romaner, noveller och biografier är relationen mellan fäder och söner. Från bibliska berättelser, via Sofokles, Shakespeare och Ivan Turgenjev fram till vår samtid. Genom alla tider har fäder sökt dominera och styra sina söner, som i sin tur gjort uppror för att frigöra sig och gå sina egna vägar. Ibland som bitter tragedi och någon gång med försoning och återförenande som ett gott slut.
År 2011 debuterade Arkan Asaad med en prisbelönt roman, ”Stjärnlösa nätter”, där han berättade om en pappa som söker tvinga sin son att bli bortgift mot sin vilja. Berättelsen byggde på hans egna erfarenheter. Nu återkommer han med en roman som ställer fadern i fokus och skildrar dennes egen historia, från oregerligt busfrö i skolan, gängledare, familjefar, militär, desertör, flykting och invandrare.
Romanen börjar på Café Barista i Eskilstuna. En son har stämt möte med sin far som tjurigt kommer dit och säger nej till att bli bjuden på något. Sonen ber pappan berätta om sitt liv. Motvilligt tar fadern till orda. Men så plötsligt väller en berättelse fram som handlar om trots, mod och en obändig vilja att överleva som individ och familj.
Berättandet läker såren mellan far och son. Pappan kommer äntligen i kontakt med sina egna känslor och sonen kan se sin far i ett nytt ljus av respekt och acceptans. Arkan Asaad har skrivit en smärtsamt vacker roman om människor i Saddam Husseins Irak. Den rymmer snabba växlingar mellan det vardagligt humoristiska och brutalt hänsynslösa.
En frågeställning växer fram mellan raderna. Hur kan en far som genomlidit ett sådant förtryck själv kräva ett liknande liv för sin son med ett uppgjort äktenskap? ”Blod rödare än rött” sätter fingret på hur svårt det är för en generation att frigöra sig från sin egen historia och inte föra den vidare. Men de är också en berättelse hur försoning är möjlig när man verkligen lär känna varandra och lär känna sig själv.
Arkan Asaads roman rymmer en tidlös historia och en stark längtan. Måtte många sådana här samtal mellan far och son, mor och dotter få äga rum. Förklaringen och försoningen finns i berättandet. Att äga och vara sin egen historia är att råda över sitt liv.