Ord & kulturs förlag
Ingemar E L Göransson är en välkänd samhällsröst och författare i Östergötland. Tillsammans med Rebecka Barjosef gav han ut boken ”Så olika, Så lika” 2014. Nu fortsätter de sitt gemensamma skrivande med diktsamlingen ”Röster”. Boken går att läsa från två håll och halva boken är vikt åt var och en av dem. På många sätt fungerar den förra bokens titel som en underrubrik även till denna. Två röster som liknar varandra, men med två skilda tempon och olika sinnesstämningar. Rebecka Barjosef skriver med en flod av ord i ett rytmiskt pulserande, nästan som om dikterna är ord till en rap eller hiphop. Innehållet är politiskt med en återkommande uppmaning till socialdemokratin att hitta tillbaka till sitt ursprung. Ibland blir texterna något som liknar sakrala hymner som kanske mest appellerar till de redan troende; ”Fackföreningsrörelsen, du heliga ting”. Starkast är Barjosef då hon skildrar assyriernas och armeniernas tragiska öde i det sista århundradet.
Ingemar E L Göranssons texter är mer sorgset introspektiva. Dikter om döden, separation och föräldrars svek. I flera dikter återkommer han till en händelse då en man sviker sitt föräldraskap genom att ge kvinnan 25 kr till en abort. En händelse som tveklöst är en brottning i författarens eget liv, kanske också ursprung.
Vemodet sträcker sig mot ångest; ”Fruktar denna kväll, natten. Ensamhetens väpnare väl mött, ve förloraren”. Ibland skildras detta med en svart humor, som då ett slutet svart ångestrum bortskänkes för omedelbart tillträde. Hopp och möjlig tillit är till slut det som får övertag i dikterna; ”Kan såriga själar läkas, kan trasiga jag helas? Om du vill och utan villkor ger din vänskap och kärlek”.
”Röster” är en diktsamling om politisk solidaritet, men än mer om medmänsklig och romantisk värme. Små ord om stora ting. Fast ibland med väl så små ord. Diktsamlingen är tryckt med minsta textstorlek, som en bok enbart bestånde av finstilta fotnoter. Själva läsandet blir som att vara på Synsam och göra en synundersökning. Det hindrar nu inte att boken är läsvärd. Ingemar E L Göransson är en slags östgötsk pendang till Göran Greider. Kanske som allra bäst med sitt skönlitterära och poetiska författarskap.