Albert Bonniers förlag
”Vilka tråkiga böcker du läser”, säger en god vän och tittar på bokhögen, där det överst ligger en liten tunn volym med titeln ”Ekeby trafikförening”. Men titlar kan vara bedrägliga, luriga och underfundiga. Så är det med denna diktsamling av akademiledamoten Jesper Svenbro. Här löper många trådar samman i hans minst sagt dynamiska författarskap.
Platsen är Boserup i Skåne där filosofikollektivet Ekeby trafikförening huserar, med taget namn från bussen som trafikerar linjen från Landskrona. Tiden är 60- och 70-talet. Medlemmarna kallas pythagoréer och är inkarnerade grekiska filosofer och författare i skepnad av studenter och lärare från Lund samt en och annan kollega från andra sidan sundet. En medlem respresenterar zenbuddismen och haikudikterna, kanske Tomas Tranströmer. Inkarnationen går i flera led. Någon har tagit med sig Selma Lagerlöf på vägen som extra inkarnation. Hos ”Ekeby trafikförening” frodas den grekiska poetiken. Samsas om platsen med europeisk 1900-talsfilosofi och den dånande vänstervinden, med allt från SSU till maoisterna.
Dikterna är en lekfull nostalgi av studentåren i Lund, ett studentikost upptåg som både flyter med och driver emot samtidens politiska anda. Boserup blir ett paradis, en parnass, för de humanistiska nördarna. Det är också en fortsättning av Svenbros fantastiska förmåga att låta det nordiska smälta samman med det klassiskt grekiska, som i diktsamlingen "Särimner" från 1984. Grekisk kultur och skånsk natur.
Slutet för Ekeby trafikförening är tragiskt. ”Flera av medlemmarna har tagit arbete inom mentalvården – på S:t Lars nere i Lund, och återstoden blev intagna som patienter”, summerar Jesper Svenbro. ”Ekeby trafikförening” är Jesper Svenbros fortsatta berättande om sitt liv. En poetisk självbiografi. Varm och humoristisk. Med smak av två så skilda författare som Theodor Kallifatides och Tage Danielsson.
Nej ”Ekeby trafikförening” är allt annat är tråkig. Men kanske också sorglig mitt i det humoristiska. En elegi över en för alltid förlorad tid då studenter kunde tolka livet på hexameter och finna livets metaforer hos Homeros, Thales och Sapfo.