Om trädgårdar i litteratur och verklighet
Albert Bonniers förlag
"Den som äger en trädgård och en boksamling saknar inget", menade romaren Cicero. Hans ofta citerade ord lockar säkerligen många. Om det inte vore för alla måsten. Trädgården som aldrig blir tillräckligt fin. Den växande högen av olästa böcker. Ack och ve. Kraven ökar i takt med vurmen och passionen, och otillräckligheten bara ökar.
Å andra sidan så är möjligheterna att avnjuta andras kreativa odlingsmöda numera oräkneliga. Och böcker, tja, det finns ju bibliotek ...
Ronny Ambjörnssons "Den hemliga trädgården" är till min stora förnöjelse ingen praktisk handledning i konsten att lyckas med gröna rum. Det är en bok som i första hand handlar om idéerna och föreställningarna om trädgårdar. Att den även bjuder på självbiografiska nerslag, egna trädgårdserfarenheter, väl valda illustrationer och ett antal frestande litteraturlistor är ingen nackdel. Gör bara läsningen än mer inbjudande.
Att samtal gärna förknippas med trädgårdar är lika ofrånkomligt som det tålmodiga (eller tålamodsprövande) arbetet med att skapa själva platsen. Epikuros terapeutiska Trädgårdsskola för tvåtusen år sedan. De florentinska humanisternas konversationer under 1400-talet. En period då "samtal i en trädgård" utvecklades till en egen litterär genre. De kinesiska paviljongerna där Vägen – Dao – kunde ventileras med filosofisk finess. Exemplen är otaliga, många laddade med längtan efter det goda livet.
Ett gott liv. Inte alldeles enkelt att definiera. En god lässtund desto lättare. Förslagsvis i sällskap med en lärd idéhistoriker som avslappnad berättare. Om trädgården som metafor och magi, väntan och utopi. En plats för ordning, kaos och balans, kärlek och erotik, romaner och poesi. Monsterskulpturer, lustgårdar och lusthus – bland annat Swedenborgs.
Svensk naturlyrik och "Peter Pan i Kensington Gardens". En titt bakom Elsa Beskows småstadsplank, en återblick på Frances Hodgson Burnetts oförglömliga "Den hemliga trädgården" – här kan man verkligen tala om förlösande terapi – samt en intressant exposé över den svenska kolonirörelsen. Detta och mycket, mycket annat.
Så oerhört roligt att ta del av. Så inspirerande formulerat. Så befriande kravlöst.