Insatt och läsvärt om von Fersen

Göran Norrby: Huset von Fersens uppgång och fall 1561–1879

Omslaget till "Huset von Fersens uppgång och fall".

Omslaget till "Huset von Fersens uppgång och fall".

Foto:

Bok2015-02-11 13:00

Atlantis

Göran Norrbys senaste bok handlar om den adliga släkten von Fersen. Norrby disputerade för tio år sedan på en avhandling om adelns historia och hans intresse och kunnande om svensk adel genomsyrar den nya boken.

För historieintresserade har annars framför allt ett namn ur släktens historia etsat sig in i medvetandet – nämligen Axel von Fersens. Att han var älskare till den franska drottningen Marie-Antoinette under en av de mest dramatiska episoderna i historien, den franska revolutionen, utgör grunden till mytbildningen om honom. Men Axel von Fersen var, som Norrby visar i boken, bara en av många intressanta medlemmar i familjen.

Släkten von Fersen härstammar från Baltikum. När Estland kom under svensk överhöghet 1561 gick släkten von Fersen över till att tjäna den svenske kungen. Men det var alltså i Baltikum som släkten hade de flesta av sina gods och det skulle dröja in på 1600-talet innan några medlemmar av familjen bosatte sig permanent i den västra riksdelen, det vill säga nuvarande Sverige.

Det som gjorde släkten von Fersens lycka under 1600-talet var de många krigen. Flera av släktens medlemmar och kanske allra mest Otto Wilhelm (1623–1703) utmärkte sig som framgångsrika militärer. Otto Wilhelm levde ett synnerligen intressant liv som han mot slutet själv skrev ner levande episoder om. Norrby låter läsaren följa med Otto Wilhelm ända från trettioåriga kriget till Stora Nordiska kriget, och han slutade sin karriär som ärrad fältmarskalk och generalguvernör över Ingermanland.

Men 1700-talet blev släkten von Fersens verkliga storhetstid. Då levde både den berömde Axel von Fersen och hans mer bortglömde far, som brukar becknas som Axel von Fersen den äldre.

Den äldre av dem var en framgångsrik politiker under frihetstiden och lyckades skapa sig en stor förmögenhet, med vilken han bland annat köpte stora egendomar i Östergötland.

Han byggde Ljungs slott vid Motala ström, nära Linköping. Ett annat slott som genom den äldre Axel von Fersens hustru, Hedvig Catharina De la Gardie, hamnade i släktens ägo var Löfstad utanför Norrköping. Detta slott kom Axel von Fersen den yngres syster Sophie, gift Piper, att bosätta sig på.

Göran Norrby har skrivit en intressant bok om släkten von Fersens uppgång och fall, som i långa stycken blir en berättelse om hur den svenska adeln fick en viktig position i samhället för att sedan mista den runt år 1800.

När Axel von Fersen den yngre mördades i Stockholm 1810 av en uppretad folkmassa kan det ses som en markering av att en ny tid hade kommit – en tid då människor inte längre accepterade olikheter i samhällsställning baserad på börd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!