Initierat om pojkflickorna I Kabul

Jenny Nordberg: De förklädda flickorna i Kabul

Foto:

Bok2015-03-25 06:00

Övers: Ann Marie Ljungberg

Bonniers

Jenny Nordberg är författare och journalist bosatt i New York. 2010 belönades hon med det amerikanska Robert F Kennedy Award for Excellence in Journalism för en tv-dokumentär om afghanska kvinnor, och samma år berättade hon i New York Times om ett afghanskt fenomen, då okänt för de flesta; att familjer som inte får några söner väljer att klä och uppfostra flickor som pojkar. Det är detta ämne hon nu fördjupar och utvidgar i vårens reportagebok "De förklädda flickorna i Kabul".

De kallas "basha poch", flickorna som genom att låtsas vara pojkar får tillgång till exklusivt manliga privilegier – och manligt anseende – i det extremt könssegregerade afghanska samhället. Det handlar om basala saker som att få klä sig i byxor, få vara ute och leka, kunna ha ett jobb och få röra sig fritt på gatorna. Allt sådant som är förbjudet för flickor och kvinnor.

Det vanliga är att en flicka förvandlas till pojke redan i späd ålder ­– ibland redan som nyfödd – och lever så tills puberteten närmar sig. Då blir det bråttom att, för att inte riskera några fläckar på hennes dyrbara oskuld, återföra henne till kvinnlig isolering i väntan på att hon ska bli bortgift.

Men Jenny Nordberg berättar också om flickor som vägrar att låta sig "ändras tillbaka" och fortsätter leva som män långt in i vuxen ålder. Detta leder henne in i en intressant diskussion om genusvetenskap och genusidentitet. Vad gör oss till män eller kvinnor? Arv eller miljö?

Informativt och med mycket engagemang lyfter författaren fram de enormt hårt beskurna livsvillkoren för flickor och kvinnor i Afghanistan; landet som sägs vara världens farligaste för kvinnor att leva i, med skyhög mödradödlighet, där nio av tio kvinnor enligt FN misshandlas av sina män och där deras liv från början till slut ägs och kontrolleras av män.

Under sina resor i landet har hon själv försökt anta skepnaden av en afghansk kvinna – osynlig, utan skuggan av en kroppskontur under svarta tygsjok – när hon träffat och samtalat med mödrar och döttrar om kvinnors villkor i allmänhet och fenomenet basha poch i synnerhet.

"De förklädda flickorna i Kabul" är en initierad, kritisk men alls inte besserwisseraktig skildring av ett land som varit i krig i trettio år, där de utländska truppernas identitet förgår, men traditionen består. Under Jenny Nordbergs guidning sätts denna tradition in i sitt historiska, politiska och ekonomiska sammanhang och blir fullt begriplig, nästan självklar.

Slutordet här får författaren själv, med ett citat ur bokens epilog: "Afghanistan är en berättelse om patriarkatet, i sin råaste form. I och med det är det också en berättelse om västerländsk historia, med element av de liv våra förmödrar och förfäder levde." Så sant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!