Övers: Christina Stalby
Natur & Kultur
I romanen "Förlorade själar" tar Nadifa Mohamed med mig genom sin vackra prosa till det grymma kriget i Somalia och jag kan inte värja mig. Författaren föddes 1981 i Hargeisa i Somalia och flyttade som femåring med sin familj till England där hon har vuxit upp och debuterade 2009 med sin prisbelönta bok "Black Mamba Boy".
I romanen får vi möta tre kvinnor i olika åldrar som lever mitt i kaoset i staden Hergeisa där Somalia står på randen till inbördeskriget i slutet av 80-talet och som rasar fortfarande. Den kommunistiska diktaturen bekämpas av klaner som även slåss mot varandra.
Änkan Kawsar har drabbats av flera missfall och när hon äntligen får en dotter hinner flickan bara bli 10 år innan hon får uppleva en av alla krigets fasor.
Soldaten Filsan är kvinnan som är svältfödd på kärlek och hon är fast besluten att rädda regimen i landet och ta till vapen mot rebellerna.
Den föräldralösa flickan Deqo har mist sin bästa vän i kolera, för att klara livhanken stjäl hon frukt och säljer på marknaden och under en kort tid får hon beskydd av en prostituerad kvinna.
Kvinnorna försöker klara av sin vardag till en början men sedan ökar ljuden från stöveltramp, flygplan och stridsvagnar och kriget är ett faktum.
De tre kvinnorna möts för första gången vid en nationell högtid då Kawsar försöker rädda Deqo när hon blir slagen av kvinnor ur Guddi som är regimens lokala råd. Filsan ser händelsen och flickan Deqo flyr och Kawsar drabbas av soldaten Filsans hemska förhörsmetoder.
Författaren berättar på ett genialt sätt där kvinnornas livstrådar går in i varandra och skapar en ond och färgstark väv. Språket gnistrar och dialogerna har en autentisk skärpa som gör att jag som läsare orkar ta in de fruktansvärda scener som utspelar sig.
Genom att läsa om detta hemska trauma i skönlitterär form ger det mig en djupare förståelse och kunskap än om jag hade läst en tidningsartikel. Tack för denna bok, rekommenderas varmt.