Gripande om pappans klassresa

Maj Klasson: Tjänstekvinnans son blir officer. En klassresa vid 1900-talets början.

Foto: Mikael Svensson

Bok2014-07-16 06:22

Förlag Udok HB

”Klassresa” är ett begrepp som återspeglar förra seklets möjligheter att byta position och samhällsstatus i livet. Även i vår egen tid görs klassresor då någon söker sig till nya, för ursprunget okända, sammanhang. Den som gör en klassresa kan se det lika mycket som en utsatthet som en möjlighet.

Författaren och professorn i biblioteks- och informationsvetenskap Maj Klasson, bosatt i Linköping, lät oss för några år sedan följa med på en bildningsresa i sin farmors Västerbotten under 1860-talet. Nu återvänder Maj Klasson till sitt älskade Västerbotten en generation senare. Bildningsresan blir nu en klassresa och en berättelse om fadern, som Maj miste tidigt i sitt liv och har få egna minnen av.

Bokens titel är en blinkning till August Strindberg och dennes självbiografiska roman och därmed också en antydan om den ensamhet som ett klassbyte kan innebära. Som att fastna i livets ingenmansland mellan två samhällsgrupper. Maj Klassons pappa, Arvid Burman, valde den militära karriären i livet. Han var född och uppvuxen i ett litet hemman i Lövånger. Den stora antagningsreformen för utbildning av officerare år 1906 gav Arvid möjlighet att söka in till officersutbildningen i Karlberg, dit tidigare endast unga män av adlig börd och från det övre samhällsskikten i praktiken haft tillträde.

Grundligt och med många dokument följer Maj Klassons sin pappas livsresa, vilket också gör boken till en ovärderlig tidsstudie av ett samhälle i förändring runt första världskriget. Mot slutet av berättelsen möter hon också sig själv, familjen och släktgården i Bodan. Cirkeln blir så sluten. Under ett militärt uppdrag 1941 ådrar sig pappan en hjärninflammation som i sin tur utlöser Parkinsons sjukdom och han avlider inom ett år.

Maj Klasson har skrivit en varm och kärleksfull bok om sin pappas livsresa med många utblickar i militärhistoria, bondekultur och samhällsliv. Det är en ambitiös och gripande berättelse och rekommenderas mycket varmt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!